Шта после рунде страначког дијалога са европарламентарцима?

Окончана је и  друга рунда међустраначког дијалога уз учешће парламентараца, а након  дводневних разговора у Палати Србија  и сусрета са председником Александром Вучићем, светло дана угледао је њихов предлог за побољшање изборних услова, садржан у 16 тачака.
д
Фото: Tanjug

Да преговори нису текли глатко потврдио је  и сам домаћин – први човек парламента Ивица Дачић. Како је  открио, није само део опозиције, тачније ССП, ДС, ПСГ и Покрета за преокрет, напустио дијалог, већ да су то у једном тренутку учинили и сами посредници Европског парламента. Говорећи о дијалогу о изборним условима и више него бурним дешавањима на састанцима одржаним у петак и суботу, Дачић је испричао да је то прво учинио Кнут Флекенштајн а затим Тања Фајон, разочарани понашањем дела опозиције, пре свега Драгана Ђиласа и Вука Јеремића, који су тај састанак раније напустили.

- Прво је устао Флекенштајн и изашао је из сале. Онда је за њим устала Тања Фајон, каже „морам и ја да идем да спасим образ Европског парламента“… Рекао сам дајте им паузу од 10 минута па видите шта ћете да радите. Значи, они су веома разочарани односом дела опозиције, тражили су да они дођу и само с њима комуницирали. Ја сам са Бошком Обрадовићем разговарао 10 пута, са њима никад, јер они нас не признају као легитиман политички фактор. Значи власт је прихватила све што је Европски парламент тражио и без обзира на то да ли се нешто потписало или не, то ће бити реализовано - испричао је Дачић.

Ивица Дачић је испричао да су Кнут Флекенштајн и Тања Фајон хтели да напусте дијалог разочарани понашањем дела опозиције, пре свега Драгана Ђиласа и Вука Јеремића

Лидер Двери Бошко Обрадовић, са друге стране тврди, да су европарламентарци почели да напуштају дијалог у току његовог говора. „Зашто је у току мог говора део европарламентараца скочио са столица и желео да напусти дијалог? Било је веома јасно зашто су то урадили. Зато што сам ја рекао једну ствар која их је на неки начин заболела. Да су они направили договор са нашом влашћу и да су ови закључци плод договора између европарламентараца и власти, а да нису ништа са нама договорили из опозиције“, казао је Обрадовић.

Бошко Обрадовић тврди да су европосланици хтели да напусте дијалог због његове тврдње да су усвојени закључци плод договора власти и представника ЕП

Копредседница СМС Татјана Мацура о другој рунди Међустраначког дијалога рекла је да понуђени документ није идеалан, али јесте добар. Како указује, опозиција је наметнула обавезу владајућој већини да испуни део њених захтева.

- То значи да је на нама да не одустајемо од борбе да овај документ учинимо бољим кроз формате који су још увек отворени, као што је на приме дијалог који се води без посредовања ЕП у Народној скупштини – предочила је Мацура, подсећајући да се радна група обавезала да напише предлог Споразума о којем ће у пленуму дискутовати 26 организација које су део и тог дијалога. Напоменула је  да разуме и да су легитимни политички разлози да се документ одбије који су предложили европарламентарци одбије.


Мацура: Зашто је део опозиције незадовољан?

Татјана Мацура констатује да је остало нејасно зашто је део опозиције баш толико незадовољан постигнутим, додајући да ако су ишли на карту „прихватите или све или ништа” онда не разумеју шта су то преговори.

- Замислите само сценарио у ком би сви учесници инсистирали на таквим преговорима. Нерелано, зар не? Ако имају оправдани страх од одмазде, од лепљења етикета и других будалаштина - време је да се тај страх превазиђе. Ако су пак ових пар дана искористили да појачају своје предизборне кампање, онда би морали да дају пажљивије изјаве, јер предизборна кампања јесте легитимна и ок, али лаж није – закључује копредседница Странке модерне Србије.


- Први  је страх од одмазде ботова по друштвеним мрежама, као и путем високо необјективних прилога у медијима на које утицај има један део опозиције у којима ће се наставити надградња сулудог наратива права - лажна опозиција и слично. Други - предизборна кампања која увелико траје у којој ето једну сцену чини и тај моменат у којем се каже - покушали смо све, али није успело, на овај скуп смо дошли да са њега изађемо. Све су то легитимни политички, али истовремено и кукавички разлози да се у изјавама лидера чује - власт није учинила ништа. То напросто није тачно - констатовала је Мацура. Истиче да опозиција по први пут од 2019. године, од када објективно трају преговори са влашћу уз посредовање ЕП, има доказ да је дијалогом нешто „опипљиво” успела да постигне, да то нешто није мало и да ће власт од имплементације истог сигурно заболети глава.

Од 16 предложених мера, које се налазе у документу, Мацура је посебно навела две, које су према њеном мишљењу најважније. Најпре, прошириће се стални састав Републичке избирне комшије за шест чланова и 6 заменика чланова, у формату три плус три. То значи три организације које учествују у дијалогу уз посредовање ЕП даће своје чланове и заменике и три организације које учествују без посредовања ЕП. Оцењује да свако ко је икад учествовао на изборима на републичком нивоу, зна да је ово огроман уступак.  Ванпарламентарна опозиција да добије своје представнике у РИК – у, додаје она, јесте преседан и велика победа опозиције.


ЕП: Пет хиљада потписа за листе мањина

Међу тачкама које су предложили парламентарци су и измене Закона о спречавању корупције, којима треба да се унапреди систем борбе против злоупотребе јавних функција и јавних ресурса. Сматрају да треба променити начин финансирања трошкова изборне кампање, тако да се 30 посто средстава пођеднако расподели свим подносиоцима изборних листа који су дали изјаву да желе да финансирају трошкове из јавних средстава, а да 70 одсто да само онима који освоје мандате у парламенту, сразмерно броју посланичких места. Истичу да је потребно осигурати да власт има довољно успостављених процедура за спречавање и истрагу непримереног притиска на бираче, укључујући запослене у државним институцијама, или предузећима повезаним са државом. Предлаже се измена изборног закона, којом би се смањио  број потписа који је потребан за кандидовање листе националне мањине на изборима за народне посланике на 5.000 потписа. Такође, истакнуто је и да је потребно спречити изигравање закона везано за ову одредбу. Подаци о упису бирача треба да се објављују периодично, у складу са постојећим законодавством и препорукама ОДИХР-а, а очекује се и наставак ревизије бирачког списка у складу са међународним стандардима и уз независно праћење. Подвлаче и да би статус посматрача избора требало да буде регулисан законом.


Биће формирано посебно Привремено надзорно тело које ће пратити рад медија у формату шест плус шест чланова, од чега шест предлаже РЕМ и шест опозиција, опет по кључну три плус три,  како би се покрила оба колосека дијалога. Задатак овог тела је да прати извештавање на Јавном сервису пре свега, али и у другим медијима који се емитују путем кабла.

Потребно је напоменути и да у тачкама које су утврдили европарламентарци, пише и то да јавни медијски сервис треба да одреди адекватно време како би било омогућено изражавање ставова и мишљења опозиције у информативним емисијама.       

С. Станковић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести