Припадници Кфора стигли на Јариње и Брњак

ЈАРИЊЕ: Војници Кфора су јутрос око осам сати стигли на Јариње, док припадници Росу пакују опрему у џипове, а окупљени грађани полако се припремају за одлазак са Јариња, у складу са договором постигнутим у Бриселу.
s
Фото: Youtube Printscreen

Окупљени Срби су сву тешку механизацију, коју су претходних 12 дана користили да направе блокаду, ставили у једну колону и ослободили једну коловозну траку, како би возилима Кфора омогућили да прођу до припадника Росу.

Изнад Јариња се може чути хеликоптер Кфора, који се не види због ниске облачности.

Слична је ситуација и на административном прелазу Брњак, где су такође пристигли војници Кфора.

Рок за одлазак Росу јединица је данас до 16.00 сати.

Јединице Росу напустиле административни прелаз Јариње

ЈАРИЊЕ: Јединице РОСУ напустиле су админстраствини прелаз Јариње, јавиоје Танјуг.

Након што су Срби потпуно ослободили путни правац ка Лепосавићу и одвезли камион са транспарентом "Добродошли у заједницу српских општина", специјалци РОСУ су отезали повлачење са административног прелаза Јариње.

Транспарент са тим натписом био је постављен како би се скренула пажња јавности да Приштина дуже од 100 месеци не спроводи споразум о формирању Заједнице српских општина.

Пре повлачења,како јавља извештач Танјуга са лица места, припадници РОСУ су у једном тренутку покушали да пронађу власника камиона на који је постављен транспарент и пришли су наоружани и у пуној опреми до окупљених Срба, па је у једном тренутку изгледало да би ситуација могла да измакне контроли.

Припадници РОСУ су се потом повукли 50-ак метара.

Приштински специјалци деловали су узнемирено пре повлачењаѕ, и стално телефонирали, па су Срби претпостављали да они чекају "један позив" да би испунили договор постигнут пре два дана у Бриселу, којим је предвиђено да данас до 16 часова оду са админситративних прелаза Јариње и Брњак.

Припадници КФОР се на тим прелазима налазе од 9 сати, надгледају ситуацију, њихови хеликоптери надлећу север Косова

Према договору Београда и Приштине постигнутом у четвртак у Бриселу, предвиђено је да се специјалне косовске полицијске снаге, истовремено са српским барикадама, повуку са административних прелаза Јариње и Брњак.

Повлачење би требало да се заврши данас најкасније до 16 часова.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести