Француска војна ИТ компанија склапа партнерство с Гуглом

ПАРИЗ: Француска војна компанија Талес и амерички Гугл основаће заједничку компанију која ће на нивоу државе пружати услуге рачунарства у облаку за похрањивање неких од најосетљивијих података у Француској, саопштиле су данас две компаније.
gugl pixabay
Фото: pixabay.com

Партнерством између Талеса, највећег европског добављача одбрамбене електронике и Алфабетовог Гугла реализује се план званичног Париза, донет у мају, којим је Француска признала америчку технолошку супериорност на том пољу, преноси Ројтерс.

Француска влада је тада саопштила да се услуге рачунарства у облаку, које су развили Гугл и Мајктософт, могу користити за чување најосетљивијих француских државних и корпоративних података, под условом да су услуге лиценциране за француске компаније.

У заједничком саопштењу Талеса и Гугл Калуда је наведено да ће основати компанију са седиштем у Француској и да ће Талес бити већински акционар.

Ново предузеће ће пружати читав низ услуга Гугл Клауда, али ће њена мрежа и сервери бити одвојени од оних који се користе за обичне Гуглове клијенте.

Компанија би требало да буде основана у првој половини 2022. године и да почне са радом почетком 2023. године, додаје се даље.

Она ће бити конкурент фирми Блу (Bleu), заједничком предузећу које треба да формирају консултантска фирма за информационе технологије Кепџемини (Capgemini) и телекомуникациона група Оранж, а које ће користити Мајкрософтову клауд технологију.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести