Дечје и спортско игралиште на Новом насељу у новом руху

По идејном решењу одабраном на урбанистичко-архитектонском конкурсу “Нова места“, у оквиру реализације пројекта „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“, почело је уређивање микролокације на територији Месне заједнице „Гаврило Принцип“, односно простора површине 4.680 метара квадратних, на углу улица Симеона Пишчевића и Бранислава Бороте.
2
Фото: ГУГЗ

Осим новог урбаног мобилијара, тај део града добиће још додатних садржаја. Очекује се да ће такав атрактиван јавни простор, с микро-амбијентима намењеним различитим старосним групама корисника, привући већи број људи.

Постојећа мултифункционална справа на дечјем игралишту биће репарирана, а планирано је и постављање тартан подлоге, али и три нова реквизита прилагођена различитим узрастима деце, као што су њихалица, вртешка и клацкалица.

Мултифункционално ограђено рекреационо игралиште намењено је за вишеструку употребу и различите спортске активности за децу, младе и одрасле. Игралиште ће имати две целине и биће опремљено у складу с планираном наменом, те ће део бити у функцији терена за баскет, док је на остатку простора предвиђено место за рекреацију, вежбање и игру лоптом. Око игралишта су планирани панели отпорни на ударце, који смањују ниво буке због одскока и осигуравају оптимално задржавање лопте.

Фитнес игралиште биће постављено на подлози од гумених плоча, и ту је планирана теретана на отвореном са шест фитнес справа, као и два стола за стони тенис.

Целокупан локалитет биће визуелно и функционално опремљен пажљиво одабраним урбаним мобилијаром, тако да задовољи потребе различитих генерација и интензитет коришћења простора. Осим девет стандардних клупа са наслоном, биће постављена једна континуална, као и једна радијалне клупа. Корисницима ће, такође, бити на располагању десет корпи за отпатке и држач за бицикле, као и јавна чесма, ради освежења у топлим данима.

Утиску заокруженог урбаног кутка допринеће увођење амбијенталне расвете, у виду канделабера у зонама седења и комуникације, али и већих стубова с рефлекторским осветљењем око рекреативних игралишта, наводено је на сајту Градске управе.

Планирано је формирање зелене оазе, с травњаком, уз садњу новог високог растиња и ружа, а постојећа вегетација биће задржана.

За реализацију пројекта опредељено је 48.618.733.60 динара, а грађанима ће, до краја године, бити на располагању бити веома садржајан и функционалан простор који ће бити атрактиван и привлачан свим генерацијама корисника.

Ј. В.

Фото: ГУГЗ

Пројекат "Нови Сад - европска престоница културе" је реализовао Дневник Војводина пресс д.о.о. уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести