Пад јапанског БДП-а 3,0% у трећем кварталу

ТОКИО: Јапанска привреда је пала у трећем кварталу јаче него што су тржишта предвиђала, пошто су глобални поремећаји у снабдевању погодили планове извозника и корпоративну потрошњу, и јер је нови талас ковид-19 утицао на погоршање потрошачког расположења.
Opadanje
Фото: Dnevnik.rs

Бруто домаћи производ (БДП) Јапана је пао за 3,0 посто на годишњем нивоу у периоду јул-септембар, показали су данашњи прелиминарни статистички подаци, што је далеко више од медијан прогнозе тржишта о паду од 0,8 процената, извештава Ројтерс.

На кварталној основи, БДП је пао за 0,8 одсто наспрам 0,2 посто, колико су предвиђали тржишни актери.

Мада многи аналитичари очекују да ће се трећа по величини светска економија опоравити у текућем тромесечју са обуздавањем нових случајева корона вируса, погоршање ситуације с уским грлима у глобалној производњи представља све већи ризик за Јапан чија се привреда увелико ослања на извоз, наводи британска агенија.

Напомиње такође да је слаб резултат јапанске економије у супротности са обећавајућим показатељима других развијених земаља, као што су Сједињене Државе, чија је економија порасла за 2,0 посто у трећем кварталу подржана великом раније потиснутом домаћом потражњом.

Неки аналитичари кажу да велика зависност Јапана од аутомобилске индустрије чини привреду те земље рањивијом на поремећаје у трговини од других земаља.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести