Момировић: Све око Рио Тинта је транспарентно

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потврдио је данас да су издати локацијски услови за Рио Тинто и затражио да по питању инвестиције у Јадру више не буде политизација.
tomislav momirovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Гостујући на ТВ Пинк, он је рекао да је, дајући услове, министарство дало налог да се уради студија о процени утицања на животну средину.

Рекао је да ће одлучити више институција, па затим и грађани и поручио да тај пројекат има бројне развојне бенефите, као и своје ризике за биљни и животињски свет.

"То треба да покаже студија о процени утицаја. Све транспарентно приказујемо, ништа није испод стола", рекао је он.

Нагласио је да свако има право да протествује, да промовише своје ставове, али да су блокаде аутопутева акти насиља, јер се тако не дозвољава другима да се слободно крећу.

Запитао се који су аргументи за протесте јер каже власт ништа не крије око Рио Тинта, нити око било које друге тема.

"Меморандум о разумевању је зато што не желимо да одбацимо ниједног инвеститора. Ништа не кријемо од грађана, они ће донети одлуку", рекао је Момировић.

Додао је да су све обавезе према Рио Тинту преузете пре 2012. године, и најавио да ниједан акт неће бити донет пре еколошке студије.

"Нема ничега што није транспарентно. Они се хвалили пројектом а сада праве протесте, лобирајући за другу компанију", рекао је Момировић.

На питање за коју се то компанију лобира, Момировић није одговорио.

Министар је оценио да се блокадом ауто-пута, међународног коридора 10, руши кредибилитет држава.

"То је незамисливо у било којој демократској држави. То су политиканти и авантуристи, спремни на све, то је показала блокада коридора 10. Мислим да је време да ту тему затворимо", рекао је он.

Додао је да Србија у еко пројекте изградњу канализација и пречиштача отпадних вода тренутно инвестира 300 милиона евра у 20 локалних самоуправа а да је план да те инвестиције буду четири милијарде евра током пет година и покрију 80 посто локалних самоуправа.

"Изградићемо бројна постројења за пречишћавање вода, и 6.000 километара канализационе мреже. Морамо нашу државу да оставимо чисто, то су огромне инвестиције. Грађани да буду свесни да покрећемо инвестиције, и да расте стандард", рекао је Момировић.

Како је оценио, ту је реч о реалним еколошким пројектима, а не политизацији.

"Зашто сада радикализују екологију? Па шта могу да нападну, аутопутеве, путеве?", упитао је он.

Момировић је оценио да од изградње метроа што ће трајати 10 година директан политички бенефит неће имати садашња власт.

Говорећи о изградњи аутопутева истакао је да ће данас бити започети радови на изградњи деонице од Ниша ка Плочнику, као и да ће од Прељине до Чачка бити завршен до Нове године.

Министар је рекао да је пре 10 година незапосленост у Србији била 28 посто, а да је сада проблем што нема довољно радне снаге.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести