Мали: Од 1. јануара за прво дете од државе 300.000 динара

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће од 1. јануара наредне године паровима који добију прво дете бити исплаћивана једнократна помоћ од 300 000 динара.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

"Ми тај новац имамо зато што је то приоритет и можда најважнија ствар коју треба да урадимо у наредном периоду. У овом тренутку градимо и саобраћајнице и ауто-путеве, али нам ништа не вреди ако тим путевима нема ко да се вози. Ово није питање новца, него исправне економске политике. Дакле, 300.000 динара за прворођено дете, а у наредном периоду ћемо изаћи са мерама и за друго, треће дете. У ову сврху, Србија се неће задуживати", нагласио је министар на ТВ Прва.

Мали је, такође, рекао и да ће будући родитељи добијати и помоћ коју исплаћују локалне самоуправе, па ће примера ради, Београђани добити 300.000 динара за прво дете, које ће држава уплатити из буџета, и још 100.000 од локалне самоуправе.

Он је додао да је влада до краја године планирала дефицит од 4,9 одсто, али да ће бити можда и испод четири.

"Удео јавног дуга је стабилан, јавне финансије су снажне и здраве, тако да за ове мере нема потребе да идемо у било какво задуживање. Када се дефинишу приоритети на прави начин, а то су плате, пензије, наталитет, болнице, инфраструктура, вртићи, немамо проблем да новац уложмо у праве ствари. Упркос највећој економској кризи икада услед пандемије, Србија ће имати највећи кумулативни раст у Европи. За прва три квартала ове године имали смо раст од 7,6 одсто, ако изузмемо Ирску због мултинационалних компанија", поручио је Мали.

Он је најавио и да ће исплата државе грађанима у висини од 20 евра почети 7. децембра и то прво за најстарије суграђане, а 8. и 9. децембра добијају остали.

"Велику помоћ смо исплатили грађанима, привреди. Више од осам милијарди евра смо уложили у привреду и наше грађане од прошле године. Чињеница да ће 20 евра добити више од 5,5 милиона грађана говори о оправданости ове мере. Нисмо давали новац свима, него онима који су се пријавили. Драго ми је што су се скоро сви пријавили, што су веровали у своју државу. Све им је исплаћено у дан, у динар, како је и обећано. Никада до сада нисмо имали толике успехе, ни у здравству, ни у економији", нагласио је Мали.

Минисар финансија је подсетио да ће пензионери у фебруару добити 20.000 динара, а од 1. јануара, како је рекао, по швајцарској формули, подижу се пензије за 5,5 одсто.

"Осим тога, плате ће се повећати у просеку 7,3 одсто, а минимална зарада у Србији порашће на изнад 35.000 донара, то је 300 евра. То показује колико смо стабилни, то подизање минималне зараде. У децембру ћемо измати између 615 и 618 евра просечне зараде у Србији", казао је он.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести