СЗО: Нови лекови ће помоћи у борби против ковида у 2022.

СТОКХОЛМ: Нови лекови против ковида-19 ће у 2022. години значајно повећати шансе за преживљавање ковид пацијената који се налазе у тешком стању, изјавио је регионални директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге.
lekovi laboratorija
Фото: Dnevnik (arhiva)

“Охрабрен сам и новим антивирусним лековима који ће вероватно доћи на тржиште 2022. године, што ће знатно повећати шансе за преживљавање пацијената који заврше у болници са тешким симптомима ковида-19”, истакао је Клуге у интервјуу за руску агенцију ТАС С.

Званичник СЗО је, такође, нагласио да ће вакцине следеће генерације бити ефикасније против нових сојева.

“Не могу да предвидим будућност. Али треба напоменути да су садашње вакцине прве генерације вакцина против ковида-19. Будуће вакцине биће модификоване и прилагођене новим варијантама или сојевима у настајању, што значи да ће бити ефикасније", изјавио је Клуге.

Појашњава да се то ни у чему не разликује од онога што се већ догађа са вакцинама против грипа, које су прилагођавају новим сојевима грипа скоро на годишњем нивоу.

Регионални директор СЗО, међутим, напомиње да је немогуће предвидети крај пандемије ковида-19.

“Немогуће је да предвидим да ли ћемо имати нове и још опасније варијанте у будућности. Не знам када ће пандемија бити готова, али могу рећи само како ће се завршити. Пандемија ће се завршити када будемо могли да достигнемо 70 одсто покривености вакцинама широм света”, изјавио је Клуге.

Додаје и да ће се пандемија завршити када будемо у стању да развијемо ефикасне и безбедне антивирусне лекове за лечење оболелих од ковида-19.

Званичник СЗО је, такође, нагласио потребу за јачањем здравствених система широм света и едуковањем будућих здравствених радника како би што боље били припремљени за следећу пандемију.

“Завршиће се када ојачамо наше здравствене системе и обучимо наше будуће здравствене раднике да буду што боље припремљени за следеће пандемије. Завршиће се када престанемо да одговарамо на кризу као самосталне националне државе, већ колективно као једна људска породица”, поручио је Клуге.

Истакао је да ће ковид-19 вероватно постати ендемски, попут грипа или четири друга типа корона вируса који изазивају обичну прехладу.

“Предвиђамо да ће мешавина природног имунитета и имунитета стеченог вакцином на крају помоћи окончању ове пандемије. На нама је да урадимо све што можемо да сузбијемо преношење и наставимо са нашим животима. Можда никада нећемо бити без ковида, али сигурно можемо бити без пандемије”, закључио је Клуге.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести