Брнабић: Испунили смо све захтеве еколошких активиста

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је држава испунила све захтеве еколошких активиста и додала да њихов даљи захтев који се односи на доношење Закона о трајној забрани ископавања бора и литијума захтева, као и сви остали, законску процедуру.
projekat jadar, YT printscreen
Фото: Tiker

Одговарајући на питање новинара да ли ће у наредном периоду разговарати са неким од еколошких активиста и њиховом захтеву због којег тренутно кампују испред зграде Председништва, Брнабић је одговорила да је држава испунила све њихове захтеве, па и хирове, као и да ти активисти имају њен број телефона и да је увек спремна на разговор.

"Разговарала сам са еколошким активистима много пута, они имају и мој број телефона, размењујемо и поруке и позиве, у сваком случају, њихово је право да протестују, али ми смо испунили све њихове захтеве", рекла је Брнабић.

Додала је да су испуњена оба захтева еколошких активиста, један који се тицао Закона о експропријацији и други који се тицао Закона о референдуму и народној иницијативи и подсетила је први закон повучен у потпуности из процедуре, а да је други измењен у складу са оним шот су активисти тражили.

"У том смислу, испуњени су не само њихови захтеви, већи и хирови", рекла је Брнабић.

Када је реч о захтевима еколошких активиста из Јадра, Брнабић је подсетила да су они тражили "да се стави тачка" на Рио Тинто и та тачка је, како каже, стављена.

"Та тачка је јасно и недвосмислено стављена. На још једном састанку са еколошким активистима из Јадра показали смо све документе о укидању просторног плана, разговарали смо и о томе да ли се земљиште враћа у пољопривредно земљиште", навела је Брнабић.

Додаје да су се касније појавиле инфорамције да је Рио Тинто склапа уговоре за још неке парцеле, али да је реч о уговорима који су раније договорени.

"Рио Тинто нема ништа у Србији, има ту земљу који су купили, али они су то учинили као приватна компанија и ми против тога не можемо ништа, али ми тачку на ископавање и отварање рудника јесмо ставили", рекла је Брнабић.

Када је реч о новом захтеву еколошких организација да се усвоји Закон о трајној забрани ископавања бора и литијума, Брнабић каже да се закони доносе по јасној процедури која мора бити праћена и у овом случају.

Објашњава да се закони усвајају тако што се прво формира радна група, са свим стручим организацијама, цивилним друштвима, Националним конвентом за ЕУ, који дају предлоге, а затим тај предлог закона иде на јавну расправу, а након тога на усвајање на влади и са владе у Народну скупштину.

"То је процедура, посебно за овако важне захтеве, али хајде да идемо по процедури", рекла је Брнабић и додала се су и влада и скупштина биле отворене да помогну представнику иницијативе "Крени промени" Сави Манојловићу око народне иницијативе коју прикупља, али да се он није јавио.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести