Председник Србије: Нема суштинских промена када је НИС у питању

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нема суштинских промена када је у питању власничка структура НИС-а.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

На новинарско питање да ли је НИС продао шест посто удела у власништву, Вучић је рекао да то није у питању већ да је Гаспромњефт препустио удео Гаспрому.

Нема суштинских промена зато што је Гаспромњефт био под санкцијама, а Гаспром није, објаснио је Вучић.

Што се тиче НИС-а рекао је да Руси имају контролу са 56,15 посто, Србија је на 29,76, а ОТП банка 2,5, док су остало мањи акционари.

Неувођење санкције Русији утиче на финансије у Србији

Вучић је изјавио да је висока цена коју Србија плаћа што није увела санкције Русији, те да се то одражава на финансијску ситуацију у земљи.

Не можемо да се појавимо на отвореном тржишту капитала, нити смо НАТО нити земља ЕУ и нисмо увели санкције Русији. Ми не можемо да занављамо кредите. Ми смо успели да се мање задужимо од онога колико смо вратили кредита од почетка године - 188 милијарду смо вратили, а узели 181 милијарду смо узели. Дакле, нето смо позитивни, казао је Вучић.

Стопа јавног дуга, према његовим речима, на данашњи дан износи 52,4 одсто.

Оценио је да су то изванредни резултати с обзиром на то да је, подсетио је, када је дошао на место председник Владе стопа јавног дуга у односу на БДП је била 78,4 одсто.

Сматра да је стање јавних финансија у земљи добро, те се захвалио грађанима Србије што је то тако "јер су веровали у своје руководство и у тешке мере које су преузете 2014. године".

Вучић је рекао да велики проблем за нашу земљу, као и за земље региона, представља излазак на тржиште капитала и додао да је, уколико се погледају колико се задужују земље и које су увеле санкције Русији, новац поскупео.

Хрватска 2,97, ако се не варам, Грчка 2,3. То су земље које би требало да се лако и јефтино задужују, а ми смо се до недавно задуживали по нешто више од један. Новац је страховито поскупео, референтне каматне стопе свуда скачу, у Британији се најављује рецесија због сукоба у Украјини, Амерички ФЕД подиже референтне стопе и ми смо подигли за 0,5 референтну каматну стопу, казао је Вучић.

Када је реч о инфлацији, он је истакао да је инфлација у марту била 9,1 одсто, те најавио да се за април очекује да инфлација буде 9,5 или 9,6 одсто.

Објаснио је да је ниво новчане масе у земљи повећан у укупној потрошњи, због помоћи од 20.000 динара пензионерима, 10.000 динара здравственим радницима и 10.000 динара просветним радницима.

То је све повећавало новчану масу, те и ми једним делом од 1,5 одсто сносимо одговорност, а остало је све, нажалост, увезена инфлација. Ако погледате Балтичке земље код њих је између 13 и 19 одсто стопа инфлације у овом периоду, а реч је о много развијенијим земљама него што је наша, навео је Вучић.

Истакао је да је за Србију важно да у предстојећем периоду не повећава јавни дуг са једне стране, док је са друге стране приоритет да се не руши држава и пореска политика.

Најлакше је спуштајте све порезе и укидајте све, само што ће да нам расте јавни дуг. Нећу да остављамо високу стопу јавног дуга нашој деци, казао је Вучић.

Поручио је да ће користити све инструменте да наша земља никада не пређе 60 одсто јавног дуга.

Према његовим речима не сме да се повећава стопа јавног дуга, а смањује инфлација, смањују порези и укидају доприноси за здравство.

Упозорио је да се од нечега морају градити путеви и болнице, као и куповати лекови и вакцине, те закључио да укидања пореза неће бити.

Док имам утицај на политику, користићу све инструменте да никада не пређемо 60 одсто стопе јавног дуга. Када читам разне предлоге, најежим се. Када кажу смањи ПДВ на ово, смањи ПДВ на оно. А од чега држава да живи? Од чега да градимо путеве. А сви хоће плату да добију на време. Стварно? А јел се питате како и одакле. Имам ја то и у породици. А пензија 100.000. Хоћеш на време? А да немамо фабрике. Ми држимо наше финансије захваљујући дисциплини. Нећу да улазим у разноразне пројекте, казао је Вучић.

Поручио је да неће доћи до укидања пореза да би се додворило народу.

Подсетио је да је Влада донела одлуку да се ограничи цена основних животних намирница на још 60 дана, да је струја најефтинија у Европи, као и да се све ради да се обезбеди довољна количина енергената, те да држава спроводи све потребне мере, како би се олакшао живот грађанима у земљи.

Оценио је да је влади потребна подшка људи у смислу разумевања и заједништва.

Нагласио је да ниво инвестиција, у прва четири месеца, у Србији износи 744,7 милиона евра, што је 67 посто рекордних резултата од прошле године.

Нису поскупеле кључне ствари

Прредседник Србије изјавио је да ће се Србија борити да држи под контролом инфлацију, али не урушавајући фискални систем.

Вучић је, одговарајући на питања новинара шта је у Србији све поскупело, рекао да су поскупеле различите ствари чим је инфлација 9 одсто, али је истакао да кључне ствари нису поскупеле и да се тиме чува социјални мир.

Борићемо се да држимо под контролом инфлацију на сваки могући начин али не урушавајући наш фискални систем, рекао је Вучић.

Додао је да је најлакше смањити ПДВ, али је поставио питање шта ћемо да радимо за годину дана. Оценио је да људи који су добронамерни и фер то одлично разумеју.

Указао је да је нафта много поскупела и да она одређује све.

Констатовао је да је 729.000 људи из Србије за празнике било у инстранству, што је био највећи одлив нашег становништва за првомајске празнике икада и да су они могли да виде како су свуда скочиле цене.

Председник је објаснио да када поскупи нафта, поскупе сви прехрамбени производи и навео оправдан захтев Уније пекара, оцењујући га као коректан, јер губе новац на хлебу Сава, чија је цена ограничена на 46 динара.

Ми смо им рекли, у неком тренутку ћемо дозволити на 49 динара, али још нисмо дозволили, рекао је Вучић.

Истакао је да се боримо за све што можемо да задржимо и указао да је лако говорити и критиковати када је нека цена повећана а имате у току светски рат, додајући да нико за то неће окривити ситуацију у Украјини и да ће увек свима бити крив неко одавде, јер је то, како је истако, најлакше.

Како је рекао то није фер, али да зна да то тако иде и да је то цена коју морате да платите када се бавите политиком.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести