Комисија: Нема помака у истрази убиства новинара Милана Пантића

БЕОГРАД: Комисија за истраживање убистава новинара саопштила је данас да у протеклих годину дана, између две годишњице убиства новинара Милана Пантића, нису направљени помаци у истрази и додала је да је позив Тужилаштву за организовани криминал да се укључи у решавање тог случаја остао без одговора.
novine stampa
Фото: pixabay.com

У саопштењу се наводи да је пре неколико дана Међународна федерација новинара усвојила резолуцију коју ће, како се истиче, Комисија за истраживање убистава новинара у потпуности испунити, као и да ће инсистирати на испуњавању препорука и захтева и од осталих институција, укључујући и будућу Владу Србије.

Додаје се да је на конгресу пружена подршка раду Комисије, уз инсистирање на укључивању стручњака из Тужилаштва за организовани криминал, као и да се од Извршног одбора Међународне федерације захтева да се у потпуности упозна са резултатима до којих је дошла Комисија, да се организују разговори са представницима српских власти и тужилаштва, како би се добиле информације о напретку поступка.

Како се наводи, Репортери без граница у својих 10 препорука новоизабраним властима, чак две везују за решавање случајева убијених новинара и да се захтева да се издвоје финансијски ресурси за Комисију за истраживање убистава новинара Славка Ћурувије, Радиславе Даде Вујасиновић и Милана Пантића.

Такође, тражи се да се Комисији омогући неограничен приступ државној документацији, како би се ти случајеви расветлили и починиоци привели правди, кроз ефективан правни поступак и подизање оптужница.

Указује се да у сваком пресеку стања овдашњих медијских слобода, Европска комисија помиње решавање ових случајева, представницима ОЕБС-а и других међународних организација.

''Колико год да се многи у нашој земљи активно труде да успоре и зауставе рад на решавању убиства Милана Пантића, и правоснажном исходу других трагичних случајева, сразмерно расте међународна заинтересованост, тако да овај случај постаје симбол у односу на чије решавање ће се процењивати и однос према медијским слободама и однос институција према некажњивости насиља над новинарима'', стоју у саопштењу које потписује председник Комисије Веран Матић.

Истиче се да је интересу и новинара, медија и државе да што хитније у решавање тог случаја укључе све релевантне институције, а у првом реду Тужилаштво за организовани криминал, како би се отвориле све истраге које би довеле и до решавања тог случаја.

Комисија позива и новинаре, истраживаче да се укључе у истраживање случаја убиства Милана Пантића наводећи да би тако на најбољи начин допринели борби против некажњивости убистава новинара.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести