Зеленовић: Азнавичијус, Ковачевић и Гало долазе на Палић

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је директор фестивала европског филма Палић Радослав Зеленовић који је говорио о програму његовог 29. издања које ће бити одржано од 16. до 22. јула.
Танјуг/Д. Кујунџић/Радослав Зеленовић
Фото: Танјуг/Д. Кујунџић/Радослав Зеленовић

Зеленовић је рекао да ће на фестивалу, који ће имати више од 130 филмова у 15 програма, бити додељене награде "Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији сценаристи и редитељу Душану Ковачевићу, редитељу Мишелу Азнавичијусу и глумцу Игору Галу.

"Списак досадашњих добитника нас обавезује да награду доделимо људима који су оставили стварно дуг траг у историји наше, европске и светске кинематографије, и ове године имамо три значајна добитника", истакао је Зеленовић.

Према његовим речима, домаћи добитник "Лифке" Ковачевић је аутор сценарија филмова, као што су "Ко то тамо пева", "Маратонци трче почасни круг", "Балкански шпијун" или "Професионалац", од којих су многи међу првима по оценама критике и публике.

Зеленовић је подсетио да је филм "Рез" отворио кански фестивал, а сада ће затворити Палић, а његов аутор Азнавичијус, Летонац настањен у Паризу, долази тај дан да би примио награду.

"Нашој публици је вероватно најпознатији по филму ''Уметник'' који је освојио пет Оскара за филм, режију, главну улогу... Од прошле године увели смо награду ''Лифка'' за допринос кинематографији из окружења. прва добитница је била Милена Зупанчиц, а ове године је то Игор Гало", рекао је Зеленовић.

Приликом недавног обележавања пола века филма "Валтер брани Сарајево" Зеленовић се сусрео са галом кога је "јако обрадовало да ће бити у тако добром друштву, и он долази".

Зеленовић је нагласио да ће на фестивалу 80 посто филмова имати своје представнике, глумце, редитеље или продуценте, па ће "публика и новинари бити у прилици да се сретну са људима који су стварали филмове који се приказују на Палићу".

Осврћући се на три деценије фестивала, чије јубиларно 30. издање предстоји наредне године, Зеленовић је подсети ода је увек било изазова, као 1992. када је направљен у врме санкција, када га 1996. није било, или 1999. када је одржан у форми фестивала континуитета.

Пандемија короне је била нови изазов, а Зеленовић је истакао да је посебно поносан што нису прихватили могућност да Палић буде одржан као онлајн фестивал.

"Ја сам конзервативан, дуго се бавим филмом и за мене је филм нешто што се прави за велико платно у биоскопу са публиком. Одупрли смо се тој варијанти и направили у време короне фестивал са нешто мало гостију. Већ прошле године смо имали стотињак гостију", навео је директор Палића.

Иако су организатори Палића ове године радили лагодније, Зеленовић истиче да сада друге ствари не иду на руку фестивалу као "поскупљења и све ово што се дешава".

"Ми смо обучени да из таквих ситуација изађемо, направимо добар фестивал и да сви оду задовољни", навео је Зеленовић.

Према његовим речима, у главном програму Палића биће 12 филмова у чијој производњи је учествовало 17 земаља, а у селекцији "Паралеле и судари" 16 остварења са учешћем 18 земаља.

"Изазов је обезбедити филмове са свих страна, да се на фестивалу јасно и гласно сагледа стање. Наш фестивал није свечарски, ни звездашки, него сусретиште публке са филмовима и ауторима који отворено критички говоре о времену у коме живимо", истакао је Зеленовић.

Према његовим речима, за јубиларно издање Палића у припреми је монографија, а план је и да се позове један број добитника награда "Александар Лифка", као и да се припреме најбоље награђени филмови за ових 30 година.

"Трудићемо се да што је могуће шире обухватимо тих 30 година, да се штекне слика о томе да је, у једном тренутку кад му време није, направљен фестивал, а онда је постао Фестивал европског филма", рекао је Зеленовић.

Палић показује свих ових година виталност и јако добро је позициониран на мапи фестивала у Европи и постоје разлози за задовољство, нагласио је Зеленовић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести