Завршница суђења Галићу за смртну саобраћајку у којој је страдао дечак

БЕОГРАД: У Првом основном суду у Београду данас је за 15. септембар заказана завршница у поступку против Лазара Галића (38), који је оптужен да је 17. јула прошле године изазвао саобраћајну несрећу на Карабурми, због које је неколико дана касније од повреда преминуо дечак Стефан Балић (9).
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Суђење је настављено исказом вештака судске медицине Татјане Атанасијевић, која је објаснила да је Стефан задобио повреде леве стране тела, које су могле настати набацивањем на возило, а потом и одбацивањем.

Она је прецизирала да је за прелом бутне кости, коју је задобио Л.Б, довољна и брзина од 40 километара на час, док је за настанак повреде мозга коју је задобио Стефан довољна минимална брзина од 45 километара на час.

Адвокат Жарко Јекнић, Галићев бранилац предложио је суду да се достави Галићева медицинска документација, као и да се обави ново саобраћајно вештачење и да се одради психолошко вештачење Галића како би се видело у ком је он стању након што је сазнао да је Стефан погинуо, али је судија сва три предлога одбила.

Јекнић је тражио да се Галићу притвор замени блажом мером-кућним притвором уз електронски надзор, што је судија такође одбила.

Судија је за 15. септембар заказала следеће суђење на ком најпре треба да се прегледа један ЦД, након чега ће тужилаштво и одбрана изнети своје завршне речи.

Данашњем суђењу је први пут од почетка поступка присуствовала Галићева супруга М.М.

Галић је на данасње суђење доведен из притвора у ком се налази од хапшења.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду оптужним предлогом против Галића тражи да га суд осуди на јединствену казну од 10 година затвора због кривичних дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја и непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди, као и меру безбедности Забране управљања моторним возилом у трајању од пет година.

Он је након несреће напустио лице места, није се сам пријавио, већ га је пронашла полиција и нема пријављено пребивалиште на територији Србије, јер му је адреса пребивалишта пасивизирана.

Терети се да је 18. јула прошле године око 20.15 управљајући путничким возилом у улици Маријане Грегоран изазвао саобраћајну несрећу тако што је возилом ударио и оборио три пешака који су коловоз прелазили на обележеном пешачком прелазу, а затим је напустио лице места, остављајући без помоћи лица чије је повреде проузроковао.

У несрећи су деца С. Б. (2011) и Л. Б. (2016) која су прелазила улицу у пратњи оца задобила тешке телесне повреде, а деветогодишњи дечак је од повреда преминуо у болници 22. јула 2021.

Отац М. Б. је тада задобио лаке телесне повреде.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести