После Пелоси и амерички конгресмени стигли на Тајван

ТАЈПЕЈ: Недуго после посете председавајуће Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси делегација америчких конгресмена стигла је данас у дводневну посету Тајвану.
bela kuca, pixabay
Фото: pixabay.com

Петочлана делегација, коју предводи демократски сенатор Ед Марки из Масачусетса, састаће се са тајванским званичницима како би разговарали о односима САД и Тајвана, регионалној безбедности, трговини, инвестицијама и другим питањима, саопштио је Амерички Институт на Тајвану.

Институт представља владу САД, која нема званичне везе са Тајваном, наводи АП.

Тајванска телевизија приказала је снимак авиона америчке владе који је слетео на на аеродрому Сонгсхан у Тајпеју, главном граду Тајвана.

Како се наводи у саопштењу, састанак се одвија у оквиру шире посете конгресмена Индо-пацифичком региону, пренео је Ројтерс.

Из канцеларије тајванског председништва наводи се да ће се конгресмени сутра састати са председником Цаи Инг-Веијем.

"Посебно у тренутку када Кина подиже тензије у Тајванском мореузу и региону својим војним вежбама, делегација предвођена Маркијем поново демонстрира чврсту подршку америчког Конгреса Тајвану", наведено је у саопштењу тајванског лидера.

Раније данас, тајванско министарство одбране саопштило је да опазило у и око Тајванског мореуза 22 кинеских војних авиона и шест бродова морнарице.

Тензије у Тајванском мореузу и целом азијско-пацифичком региону порасле су након посете Пелоси Тајвану 2. и 3. августа, након чега је кинеска војска одржала вишедневне вежбе великих размера.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести