Наше јабуке већ одлазе у Британију, Емирате и Русију

Јабука ћемо ове године имати око 450.000 тона, што је за приближно 15 одсто мање него лане, казао је за“Дневник” стручњак за воћарство проф. др Зоран Кесеровић пред почетак овогодишње сезоне убирања овог воћа.
Jabuke/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић

Лане је, подсетио је проф. др Кесеровић, било око 513.000 тона јабука, а ове године на ниже приносе више је утицао пролећни мраз него високе дневне температуре и суша. Мраз је највише наудио сортама ајдаред, црвени делишес и грени смит.

По његовим речима, воћари су скоро завршили бербу раних сорти јабука “гала” и овогодишњи плодови већ су почели да одлазе на страна тржишта.

По речима Андреја Станаревића из фирме “Полино аграр”, ова сезона биће тешка за пласман јабука јер је у протекле две, три године, прво због пандемије ковид-19, а онда и због рата у Украјини знатно опала куповна моћ страних потрошача.

- Стандард житеља Европске уније је далеко нижи него ранијих година и у многим западним земљама воће је постало луксуз – казао је Станаревић. - Зато сада треба бити добар трговац, наћи купца, продати робу и нешто зарадити.


Гала 80 евроценти 

Килограм јабука гала навелико, казао је проф. др Зоран Кесеровић, када се извози, вреди од 70 до 80 евроценти, а на домаћем тржишту цена се креће од 40 до 50 динара.

– Због високих трошкова транспорта, најважније је да домаће јабуке”гала”, али и друге сорте јабука, имају купце на страним тржиштима и да су тражене ван наше земље – рекао је проф. др Кесеровић. - Енергенти су знатно поскупели и воћарима је под‌једнако тешко да уклопе цену јабука на велико с превозом и да плаћају вишеструко увећане трошкове чувања јабука у хладњачама.


С пласманом раних сорти “гала”, указује Станаревић, воћари су задовљни јер је безмало целокупан род продат у Велику Британију, Уједињене Арапске Емирате и Русију.

- С галом је направљен добар извозни посао, али то је тек једна сорта јабука, а следе берба других и уговарање нових извозних аражмана, па треба сачекати и видети с чим ће се на том путу воћари суочити. Искуство од прошле године показује да су добро прошли воћари који су јабуке продали на време, до краја маја, него они који су род чували за летње месеце. Они на крају нису имали купаца па су били приморани да јабуке продају у прераду, где је цена нижа и тако остали без зараде – истакао је Станаревић.

Он наглашава да ће у пласману јабука бити и других потешкоћа.

- Ми ћемо ове године имати мање јабука него лане, али ће их бити више  у Пољској, која је највећи произвођач овог воћа у ЕУ, затим и у Италији и Француској, па ће се и то одразити на пласман домаћег рода на страна тржишта – предочио је Станаревић.

З. Делић 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести