Илић: Циљ нам је да уштедимо 15 одсто струје

БЕОГРАД: Помоћник министра рударства и енергетике Зоран Илић изјавио је данас да је циљ да се мерама штедње уштеди око 15 одсто струје и да је Србија за разлику од неких других држава одлучила да стимулише оне који буду штедели струју уместо да кажњава оне који буду прекомерно трошили.
led sijalica, pixabay
Фото: pixabay.com

Говорећи о томе колико је тешко стање када је реч о обезбеђивању довољних количина струје он је за Танјуг рекао да је Србија током августа, закључно са данашњим даном, на увоз електричне енергије потрошила око 94 милиона евра а на увоз угља око 100 милиона.

"У јанауру прошле године увезли смо струје за 150 милиона евра, а ако не будемо примењивали мере штедње и поштовали дате препоруке, могло би да нам се деси да у јануару следеће године потрошимо и близу пола милијарде, јер ће струја на берзи тада бити три пута скупља него што је била лане у јануару", рекао је Илић.

Указао је да, ако се привреда и грађани буду придржавали датих препорука, можда бисмо могли током јесењих месеци чак и да извозимо струју, а да током зиме увозимо мало или нимало електричне енергије.

Истакао је да се рационалним приступом потрошњи може доста уштедети и да држава рачуна на укупну уштеду до 15 одсто.

Главни разлог због кога струју морамо да увозимо, према његовим речима, јесте то што је не производимо довољно због чега ћемо се у будућности морати посветити изградњи нових постројења за производњу електричне енергије.

"Сада нам је најближа штедња, затим енергетска ефикасност коју држава такође подржава великим средствима и радиће то и надаље, као и коришћење обновљивих извота за производњу струје", нагласио је Зоран Илић.

Истакао је да би ваљало да приватни и привредни субјекти направе планове штедње а да Електропривреда Србије уз сваки рачун за потрошену електричну енергију прикачи и списак мера штедње како би грађани и привреда имали упут како да штеде.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести