Соколско друштво Војводина бележи успехе и на спортском и на рекреативном плану

Соколско друштво Војводина баштини традицију дужу од једног века, а богата историја поплочана је и одличним резултатима, како у такмичарском, тако и у рекреативном вежбању. Дуго су већ соколи најбољи клуб у држави у спортској гимнастици и један су од центара везаних за репрезентативне активности.
w
Фото: G. Malenović

- Први део године успешно смо окончали учествовањем на великим међиународним и домаћим такмичењима. Ту првенствено мислим на државно првенство у мушкој и женској конкуренцији, као и на наступе на светским куповима, те Медитеранским играма и Европском првенству. И у млађим категоријама смо оправдали улогу фаворита, јер смо први део сезоне завршили међу најбољим клубовима. У другом делу, очекује нас друго коло лигашких такмичења за млађе узрасте, као и апсолутно Првенство Србије, које нам је најважније такмичење, уз наступ на светским куповима - каже председник Соколског друштва Војводина Мирослав Ковачев.

Он наглашава да је у клубу, што се тиче развојне гиманстике, уведена и једна новина.

- Увели смо полагање нивоа, где деца свака два месеца приказују оно што су у међувремену научила и полажу пред судијском комисијом. За ових годину дана колико је програм у експерименталној фази, показао се веома занимљивим и за децу и за родитеље. Укључили смо и већи број тренера у рад с најмлађима, а кроз полагање нивоа показало се да је рад постао квалитетнији. Задовољна су и деца и лепо је видети осмехе на њиховим лицима и очекујемо да што више малишана упишемо на наше програме. Упис је почео почетком септембра.

У Соколксом друштву Војводина већ годинама се успешно реализује низ програма.

- Имамо понуду за све узрасте, од три године па надаље. Ту су наши већ познати програми родитељ-дете, развојна гимнастика, а ту је такмичарски програм спортске гиманстике, те спортски аеробик, креативни плес и нинџицу. У вечерњим сатима свакодневно организујемо и програм рекреације за одрасле, који има веома добар одзив, као и припрема за полагање испита при Факултету за спорт и физичко васпитање.

Соколи живе и раде у Соколском дому изграђеном 1936. године и воде рачуна о његовом одржавању

- Од почетка године смо уложили четири милиона динара за замену портала прозора и стакала. Остало је још 20 одсто прозора да се замене на другом спрату и у сутеренском делу левог крила Соколског дома. Након тога, кренућемо у реализацију кречења фасаде. У току су и неки преговори, како бисмо освежили, односно асфалтирали други део спољњег терена и како бисмо направили приступ за особе с инвалидитетом. Тако би се и њима пружила прилика да у том делу дворишта присуствују културним и спортским догађајима. Имамо још планова и трудимо се да и за њих обезбедимо финансијска средства. Посебно се захваљујемо  медијима који прате наш рад - закључио је Ковачев.

Два европска пројекта

Соколско друштво Војводина у последњих годину и по дана реализује два европска пројекта „Ерасмус +”, које финансира Европска унија.

- Један пројекат се се односи на отклањање повреда младих вежбача до 12 година, а програмом родитељ-дете обухваћена су деца од три до пет година. Покушавамо да, у сарадњи с партнерима из Хрватске, Словеније и Македоније, разменимо искуства и направимо предлог за нови програм који ће се користити у читавој Европској унији. Мислим да смо до сада већ оправдали позив за партнерство и од носитеља пројекта, а и од ЕУ - рекао је Ковачев.

 Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести