Велика награда САД у формули један (21)

ОСТИН: Актуелни светски првак Макс Ферштапен, возач Ред була, одбранио је титулу у Формули један на прошлој трци у Јапану, која је због јаке кише прво одлагана, а онда заправо трајала око 45 минута.
formula1, fonet
Фото: FoNet

Остало је још да се и званично обезбеди, повратак конструкторског пехара у витрине Ред була после готово деценије паузе.  Последњу титулу Ред бул је освојио још 2013. године, а за очекивати је да већ на Великој награди САД, која се вози данас у Остину тај пост буде прекинут. 

И ако је већ све познато што се тиче титуле, требало би да преостале трке буду занимљиве у борби за остале позиције, како у конкуренцији возача, тако и у конкуренцији конструктора.

Очекује се да ће Ферари покушати да у финишу сезоне смањи заостатак за Ред булом, а исто треба очекивати и од Мерцедеса, који на све могуће начине покушава да остане у трци. Управо су „фераријевци” Карслос Сајнц и Шарл Леклер блистали на слободним тренинзима у Остину, као и Луис Хамилтон из Мерцедеса, али заправо писта одговара Ред булу. Ферштапен би желео да трком у Остину заправо вози „победнички круг”, али је питање колико ће му у томе одмоћи возачи Ферарија и Мерцедеса. 

Пред трку у Остину нови-стари шампион Ферштапен сакупио је 366 бодова, другопласирани у генералном пласману је његов клупски колега Серхио Перез са 253, само бодом предности у односу на трећепласираног Леклера. Следе Yory Расел из Мерцедеса са 207, Сајнц са 202, те Хамилтон са 180 бодова. 

Код конструктора Ред бул је сакупио 619, Ферари има 454, Мерцедес 387, док су остали далеко иза.

Прошле године у Остину је славио Ферштапен испред Хамилтона и Переза. Стаза „Америка” у Остину, коју је дизајнирао чувени Херман Тилке, дуга је 5,513 километара, вози се 56 кругова или 308,405 километара. Највише победа у Остину има Хамилтон и то пет.

Оно што је такође занимљиво је да ће се не крају сезоне од „најбржег циркуса” опростити четвороструки првак света Себастијан Фетел. Ово је највероватније крај и за још једног одличног возача, Данијела Рикарда, који није пронашао ангажман за наредну сезону, мада се он нада да ће успети да се врати 2024. године. После треке у САД, преостају још наступи у Мексику (30. октобар), Бразилу (13. новембар) и Абу Дабију (20. новембар).

Трка за Велику награду САД вози се вечерас од 21 сат по средњеевропском времену.

Г. Маленовић

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести