Вучић: Није постигнут никакав договор са Приштином

Председник Србије Александар Вучић, који је на позив ЕУ у Бриселу разговарао са Аљбином Куртијем о регистарским таблицама на северу Косова и Метохије, изјавио је да никакав споразум није постигнут.
vucic youtube
Фото: Youtube Printscreen

„Из мени нејасних разлога нисмо успели да постигнемо апсолутно никакав договор. Српска страна је била потпуно конструктивна. Десет пута мењане текстове смо прихватали, али албанска страна ни једног секунда није желела да прихвати ништа и увек би додавали нешто што је било јасно да је немогуће“, изјавио је Вучић након састанка.

Он је додао да ће се ускоро обратити народу, те да су „пред нама бесане ноћи и много тeшких дана“.

„Ми ћемо послушати оно што су били савети и захтев високог представника ЕУ Жозепа Бореља. Он је тражио да они не издају казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ, што смо ми рекли да је све у реду. Ми ћемо да то поштујемо, а видећемо шта ће да уради друга страна. У сваком случају пред нама нису лаки дани, али шта је ту је.

Мислим да је данас јасно свим у ЕУ и свима у свету ко је био конструктиван ко је желео договор и ко је желео очување мира и стабилности“, нагласио је Вучић.

Каже да не мисли да имамо било какву трагедију.

„Тако је како је. Ја ћу се или вечерас или сутра обратити грађанима са свим закључцима. Хоћу да народу на Косову и Метохији кажем да ћемо бити уз њих и да ће њихова држава увек бити уз њих“, истакао је Вучић.

Борељ: Без договора, Вучић прихватио, Курти није

БРИСЕЛ: Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је данас жаљење што није постигнут договор Београда и Приштине о таблицама, и при томе упутио критике на рачун косовских власти.

Борељ је, у изјави медијима, рекао да је осам сати имао разговоре са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених власти у Приштини Аљбину Куртију, али да није било договора.

Казао је да је ЕУ предала предлог који је могао да спречи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

„Зато молим обе стране, а очекујем пре свега од Косова да одмах суспендује даље кораке у вези са пререгистрацијом возила на северу. А од Србије очекујем да суспендује издавање нових таблица КМ. То је био и предлог решења, али пошто није усвојен, апелујем да се примени јер нам то даје време за проналажење одрживог решења за ово питање у контексту нормализације односа", поручио је он.

Борељ је казао да изостанак договора значи и да ће морати да повуче закључке о томе како се води процес преговора.

„Информисаћу своје колеге у ЕУ и међународне партнере о понашању страна у разговорима и недостатку поштовања међународних правних обавеза, што се посебно односи на Косово", поручио је он.

У обраћању медијима Борељ је нагласио да је било је важно што су се Вучић и Курти одазвали позиву да дођу у Брисел.

"Јер смо се нашли поново у новој кризној ситуацији. Последња три месеца идемо од кризе до кризе. Овог пута је горе него у августу када су Курти и Вучић били у Бриселу да спрече претходну кризу“, објаснио је он.

Борељ је казао да се ситуација око таблица погоршала јер је Приштина одлучила да од 21.новембра кажњава све који нису пререгистровали своја возила на северу Косова.

Као последица тога, подсетио је, косовски Срби су се повукли из косовских институција.

Према његовим речима око 50 косовских полицајаца остало је у полицијским станицама на северу, што је, истиче, недовољно.

Тиме се, упозорава, ствара опасан безбедносни вакуум у веома крхкој ситуацији.

Истакао је да Еулекс и Кфор не могу да преузму улогу локалне полиције, јер то није у њиховом мандату и капацитету.

„Владавина права не треба да се користи као изговор за тензије и ескалацију. Постигнути договори током дијалога, под посредовањем ЕУ, морају да се поштују“, поручио је Борељ.

Указао је да су ЕУ и њени међународни партнери позивали су деескалацију.

„Данашњи састанак имао је за циљ деескалацију ситуације, обезбеђивање мира и стабилност, како би се спречила криза са опасним последицама. Од прошлог лета преокупирамо смо сталним кризама и крећемо се од рокова до рокова, од кризе до кризе. Нисмо били у могућности да се посветимо правом питању, а то је нормализација односа, који би решила те проблеме“, рекао је он.

Пренео је да је странама јасно рекао да се мора престати са зачараним кругом криза и рокова.

„Вучић и Курти су изабрани лидери са снажним мандатом и очекујемо да покажу лидерство и раде на напретку нормализације односа, како би могао да се постигне напредак на европском путу. Али после много сати дискусија обе стране нису се договориле“, рекао је он.

Додао је да је лидерима ставио до знања да, ако им је једини циљ европски пут којем су посвећени, ЕУ очекује да се понашају у складу с тим.

Дијалог ће, каже, остати приоритет његовог рада и нагласио је да подржава немачко-француски предлог, јер је то једини пут.

„Надам се да ће обе стране испунити моје захтеве како би се избегла даља екслација и опасна криза“, закључио је Борељ.

Курти условљава одлагање рока договором о коначном решењу

БРИСЕЛ: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас у Бриселу да је за Приштину неприхватљиво одустајање од рока за замену регистарских таблица у покрајини, који истиче у марту 2023. ако то не прати, како је навео, "договор да се хитно обавежемо на коначни договор за пуну нормализацију односа" Београда и Приштине.

"Рок је био март 2023. Дакле, долазимо овде у Брисел да се договоримо о новом путу за споразум пре марта 2023. Са жаљењем морам да кажем да су посредници, у овом случају Жозеп Борељ, одустали од рока и од предлога ЕУ за нормализацију односа", тврди Курти.

Додао је да је ЕУ предложила да Приштина не изриче казне за, како је навео, "нелегалне" регистарске таблице већ да настави да издаје опомене, а да Београд више не издаје таблице са акронимима градова на КиМ, пренела је Коха.

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изразио је раније данас жаљење што није постигнут договор Београда и Приштине о таблицама, и при томе упутио критике на рачун власти привремених приштинских институција.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести