Поновљено суђење за убиство код Бача: Лекар ће бити поново саслушан

НОВИ САД: На поновљеном суђењу Горану Зорићу (44) из Бачког Новог Села код Бача, осуђеном прошлог септембра на 12 година робије за убиство свог друга који му је био у гостима, јуче је одложен крај јер је веће прихватило из процедуралниг разлога, да би се "умањила штета по процесну економију" и  ради ефикасности, предлог одбране да се саслуша још једном сведок, доктор Хитне помоћи, који је дошао на место догађаја.
sud ns
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Предлог браниоца да се класичан притвор окривљеном замени боравком у кући уз електронски надзор је одбијен. Наиме, одбрана сматра да овај лекар није пред већем говорио истину, да има неистинитости у извештају, да није наведено време смрти, те да је било необјашњивих пропуста у поступању медицинске екипе као и вршења увиђаја. Њему је необјашњиво то да је оштећени превезен реанимобилом "који је боље опремељен од Дома здравља" у Дом здравља, а не у болницу. Бранилац окривљеног Бранко Мунижаба је нагласио да по његовом ставу увиђај је необјашњиво урађен без леша. - Абецеда је да се прво врши увиђај, па онда даје налог за обдукцију. Није ми јасно зашто је стављена браунила у руку ако је младић био мртав, што се она не спомиње у записнику, шта је кроз њу давано, колико и ко -  казао је јуче овај адвокат, пред већем судије Иване Јосифовић.

Заменик вишег јавног тужиоца Александар Амиyић је јуче поновио да сматра да не постоји лекарска грешка као узрок смрти у овом догађају и да су се о томе детљано изјаснили судски вештаци и стручни саветник одбране. Он је напоменуо да је јасно утврђено  и да су се вештаци изјаснили о времену смрти и детаљано разјаснили да је она наступила услед "вишечиног" ударања у наведене делова тела и искрварења. Додао је да је јуче први пут чуо од браниоца за "увиђај без леша".

Како смо писали, оптуженом се ставља на терет да је у својој кући, 30. децембра 2019. године, усмртио свог другара Мишу Мандића из Сомбора, којем је рукама и ногама нанео тешке телесне повреде опасне по живот у пределу виталних органа, од којих је жртва преминула истог дана, неколико сати касније. У претходном доказном поступку, вештак за судску медицину остао је у целости при свом налазу и мишљењу и рекао да су код оштећеног утврђене 32 повреде, међу које спадају серијски преломи ребара, расцепи на оба плућна крила и на десном бубрегу.

Наставак претреса заказан је за 6. децембар.

М. В.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести