Израелски ученици открили вредан артефакт стар више од 3.000 година

ТЕЛ АВИВ: Школски излет у близини израелског обалног града Тел Авива довео је до великог археолошког открића групе која је налетела на више од 3.000 година стару амајлију скарабеја.
w
Фото: Pixabay.com

"Лутали смо уоколо кад сам на тлу видео нешто што је изгледало као мала играчка", рекао је Гилад Стерн из Израелске управе за старине, који је водио екскурзију у Азор. Кад је прегледао камен у облику инсекта, он и група ученика осмог разреда знали су да су открили нешто од историјског значаја. Био је то скарабеј - сан сваког археолога аматера, рекао је Стерн, преносе израелски медији.

Скарабеј је врста амајлије у облику бубе која потиче из старог Египта. Он се изворно користио као печат пре него што је постао симбол заштите и среће. Према Управи за старине редак налаз потиче из касног бронзаног доба и пресвучен је плаво-зеленом глазуром. Због тога је постао симбол моћи и статуса и могао се носити на огрлици или прстену. Амир Голани, стручњак за бронзано доба верује да је власник амајлију изгубио, или је чак намерно закопана на том месту пре три хиљаде година.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести