Инфлација у Великој Британији пала са 41-годишњег максимума

ЛОНДОН: Инфлација у Британији је пала у новембру са 41-годишњег максимума на 10,7 посто са октобарских 11,1 одсто, што је оштрији пад него што се очекивало, објавила је данас Национална канцеларија за статистику (ОНС).
inflacija/pixabay.com, ilustracija
Фото: inflacija/pixabay.com, ilustracija

Економисти које је анкетирао Ројтерс прогнозирали су да ćе стопа инфлације пасти на 10,9 процената.

Базна инфлација, која искључује цене енергије, хране, алкохола и дувана, и коју неки економисти сматрају бољим показатељем дугорочног тренда цена, склизнула је на 6,3 одсто у новембру у односу 6,5 посто у октобру.

Међутим, инфлација у британском услужном сектору, за коју неки званичници у Банци Енглеске (БоЕ) мисле да показује степен у којем компаније преносе притисак на плате, није пала са 30-годишњег максимума од 6,3 процента забележеног у октобру.

„Цене и даље расту, али мање него у исто време прошле године, а најупечатљивији пример за то су цене моторних горива“, рекао је Грант Фицнер, главни економиста ОНС-а.

БоЕ се бори са инфлацијом која је далеко изнад циљаних 2,0 посто и због које је оштро подигла кључну камату у последњих 12 месеци.

Економисти очекују да ćе БоЕ на сутрашњој седници поново повеćати референтну каматну стопу на 3,5 процената са садашњих 3,0 одсто, чак иако је инфлација наизглед достигла врхунац и донела мало олакшање домаćинствима,која притиска раст трошкова живота.

БоЕ је прошлог месеца саопштила да се Британија суочава с дугом рецесијом и да је мало вероватно да ćе се инфлација вратити на циљ до почетка 2024, а Канцеларија за буџетску одговорност је упозорила на највеćи притисак на животни стандард од када је 1950-их почела да се води та евиденција.

Након најновијих података о инфлацији, министар финансија Џереми Хант је изјавио да је "од виталног значаја доношење тешких  одлука које су потребне за сузбијање инфлације".

Британију иначе потреса талас штрајкова, посебно у јавном сектору у којем плате запослених не прате оне у приватном сектору  или раст цена.

Хант је рекао да би велика повеćања плата у јавном сектору успорила темпо пада инфлације, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести