ЕУ: Нова војна помоћ Украјини од 545 милиона евра

БРИСЕЛ: Уочи самита Европске уније и Украјине, Савет ЕУ сагласио се данас са новим пакетом војне помоћи Кијеву, који је вредан 500 милиона евра.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Поред тог, седмог по реду, пакета помоћи, који је у оквиру такозваног Европског мировног фонда (ЕПФ), одлучено је да се издвоји још 45 милиона евра за обуку украјинских војника, коју обавља Мисија војне помоћи Европске уније (ЕУМАМ).

Укупни допринос ЕУ у оквиру ЕПФ за Украјину је 3,6 милијарди евра. Међу мерама помоћи за подршку војци Украјине је обезбеђивање неопходне несмртоносне опреме и залиха, као и услуга за подршку активностима обуке.

"Украјина треба да добије сву неопходну војну опрему и обуку која им је потребна за одбрану своје територије и свог народа од руског агресорског рата. Они не бране само своју земљу, они бране и наше заједничке вредности и основне принципе међународног права", изјавио је тим поводом Жозеп Борељ, високи представник за спољну политику и безбедност. Према његовим речима, новим мерама шаље се јасна порука у кључном тренутку: ЕУ наставља да подржава Украјину "онолико дуго колико је потребно и колико год буде потребно". Претходне мере помоћи у оквиру ЕПФ за Украјину договорене су 28. фебруара, 23. марта, 13. априла, 23. маја, 21. јула и 17. октобра прошле године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести