Политико: Велике количине руске нафте заобилазно и даље стижу у Европу

БРИСЕЛ: Зависност ЕУ од руске нафте и гаса је прошлост, тврди председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, али украјински званичници и пословни људи из енергетике сматрају да се велике количине руских енергената, посебно нафте, и даље сливају у Европу, чиме се финансира ратна машинерија руског председника Владимира Путина.
naftovod
Фото: pixabay.com

Како пише Политико ЕУ, посредници купују руску сирову нафту и заобилазним путем је превозе до Европе.

"Пријатељ из Њујорка ми се жалио да бубашвабе увек нађу неку рупицу да му уђу у стан, управо тако Русија чини са својим енергентима. Те рупе Европа мора да зачепи и онемогући Русију да крвавим новцем финансира своју ратну машинерију који уништава нашу земљу и убија наш народ ",  изјавио је за бриселски портал Олех Устенко, економски саветник украјинског председника Володимира Зеленског.

Нафта може лако да се меша с другим пошиљкама у транзитним земљама па се стварају пошиљке којима је нарочито тешко да се одреди земља порекла,а  процес прераде, неопходан за сваку практичну примену, уклања трагове примарних сировина, наводи Политико.

С друге стране, бродови плове под разним заставама и нимало не доприносе транспарентности: неки поморци су оптужени да разним начинима помажу Русији да прикрије земљу порекла извозне сировине.

Европска унија је забранила увоз руских фосилних горива од почетка рата у Украјини у фебруару 2022., уз одређене изузетке: ограничене количине сирове нафте, гаса и течног гаса (ЛНГ) , као и нафтних производа.

Међутим, велике количине руске сирове нафте, а то је много већи извор прихода него пословање с гасом, и даље се испоручују на глобална тржишта а неки стручњаци мисле да те количине улазе у Европу на "мала врата", наводи портал.

"Од увођења санкција количине сирове нафте које Русија извози углавном су стабилне. Могуће је да се руска нафта и даље продаје у ЕУ и западним земљама путем посредника", каже Сад Рахим, водећи економиста трговачког друштва Трафигура.

Једна од потенцијалних рута је Азербајџан који се граничи с Русијом и почетна је точка нафтовода Баку-Тбилиси-Чејхан (БТЦ) којим управља компанија БП.

Лука Чејхан у Турској велико је чвориште из којег се сирова нафта шаље у Европу, а у Чејхан се слива и велика количине нафте из Ирака преко нафтовода Киркук-Чејхан.

Франсоа Белами француски европосланик и члан Одбора Европског парламента за индустрију, истраживање и енергију, поставио је Европској комисији питање управо о тој рути.

 Подаци показују да је Азербајџан дневно извозио 242.000 барела више него што је производио од априла до јула 2022., саопштио је Белами уз констатацију да то буди сумњу да се санкције заобилазе.

Портпарол Комисије задужио је бившег амбасадора ЕУ у САД Дејвида О' Саливена да истражи евентуално заобилажење санкција, а он тврди да су подаци које је Белами цитирао застарели, односно из периода пре него што је ЕУ наметнула санкције Русији.

Подаци у које је Политико имао увид о испорукама сирове нафте из Чејхана показују недавни пад извоза с око 3 милиона тона месечно почетком 2022. године на око 2 милиона тона ове године.

У исто време Турска је прошле године удвостручила директан увоз руске нафте и одбила  да уведе санкције Русији упркос томе што  истовремено нуди војну и хуманитарну подршку Украјини.

Фински Центар за истраживање енергије и чистог ваздуха (ЦРЕА) упозорио је прошле године да "нови пут за руску нафту до ЕУ пролази Турском која је данас све важније одредиште за руску сирову нафту".

У Турској се та руска нафта прерађује у деривате, а они не подлежу санкцијама при продаји, наводи Политико.

 Британска невладина организација "Глобал витнес" објавила је у понедељак извештај у којем се наводи да се руска нафта продаје по ценама које далеко превазилазе лимит од 60 долара, који су земље Г7 одредиле у децембру прошле године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести