Југовић освојио рекордни пети трофеј Купа Светозара Глигорића

Шаховски клуб Југовић из Каћа наставио је да доминира у куп такмичењима у Србији оборивши рекорд по броју освојених пехара пошто је тријумфовао на деветом екипном Купу Светозара Глигорића, који је одржан у склопу другог Фестивала Шаховског савеза Србије у Параћину од 16. до 21. маја.
ШК Југовић/ Екипа Југовића наставила да доминира
Фото: ШК Југовић/ Екипа Југовића наставила да доминира

Након пет кола жестоке борбе Каћани су у отвореној конкуренцији дошли до петог трофеја у претходних десетак година. У женској конкуренцији је пехар освојила веома појачана екипа нишког Основца.

Каћани су ставили до знања конкуренцији да су дошли по трофеј самим саставом који су послали на такмичење. Предводила су их двојица искусних велемајстора Синиша Дражић и Суат Аталик. Уз њих су били и интермајстор Бојан Максимовић и талентовани ФИДЕ мајстор Андреј Љепић. Они су на старту победили Каблове из Јагодине (2,5:1,5), па су ремизирали са Турбином из Вреоваца (2:2). У директном дуелу са највећим конкурентом, и првим носиоцем турнира, екипом Јелице Пеп из Горачића шахисти Југовића су однели злата вредну победу (2,5:1,5). Њој је највише допринео велемајсторски двојац – обојица су славила против играча са нешто већим рејтингом од њиховог. Пред последње коло уследила је максимална победа против Трепче из Косовске Митровице (4:0). Југовић је успео да савлада домаћина турнира, ОШК Параћин минималним резултатом (2,5:1,5), и тако спречи Јелицу Пеп да га претекне. Синиша Дражић је једини играч са свих пет победа на турниру, уз нестварни рејтинг преформанс од 3070.

Браниоци трофеја су морали да се задовоље сребром, а за њих су играли велемајстори Бобан Богосављевић и Милош Рогановић, интермајстор Новак Пезељ и Александар Тот. Треће место је припало ШК Турбина из Вреоваца, чије су боје бранили интермајстори Милош Милошевић и Стефан Тадић, ФИДЕ мајстор Борис Станковић, женски ФИДЕ мајстор из Босне и Херцеговине Маша Максимовић, као и Марко Ивановић и Владислав Бранковић. Од представника Војводине, Сирмиум из Сремске Митровице је показао борбен шах и био је девети.

У директном дуелу нишки Основац је победио највећег ривала за најсјајније одличје Сирмиум из Сремске Митровице и дошао до Купа Светозара Глигорића за жене. За Сирмиум је наступао тројац наших репрезентативки, женски велемајстор Јована Ерић, женски интермајстори Марина Гајчин и Тијана Мандура-Благојевић, појачани једним од највећих војвођанских талената Саром Мијић. Основац и Сирмиум су ређали победе до њиховог дуела у четвртом колу. Клуб из Ниша је, веома појачан интермајстором из Украјине Јулијом Осмак (једином интернационалком на турниру) и женским ФИДЕ мајстором Софијом Погорелски, у првом колу дошао до максималне победе (3:0) против Миријева из Београда, док је Сирмиум био сигуран против другог клуба из Ниша Економиста (2,5:0,5).

У војвођанском дербију је бранилац трофеја Југовић из Каћа нанео максималан пораз Прогресулу из Влајковца. У другом колу је Основац наставио у истом ритму и против Витеза из Београда, а до максималног тријумфа је дошао и Сирмиум, поразивши талентоване ривалке из Руме. Југовић је славио против Миријева, а Прогресул је поражен од Економиста.

Браниоци купа су тако дошли да поделе мегдан против Сирмиума. Водила се веома дуга и тешка борба. Након скоро пет сати игре Марина Гајчин је успела да савлада женског ФИДЕ мајстора Анђелу Бојичић и донесе победу свом тиму. Међутим, тог дана се играло дупло коло, а пошто је Основац брзо и релативно лако славио против Слоге из Петровца са 3:0, његове играчице су биле далеко одморније и свежије за наступајући “меч одлуке”. На крају је то и пресудило. Иако су дале све од себе, шахисткиње Сирмиума су тешко поражене са 3:0. Југовић је савладао Витеза, а Прогресул и Свет шаха су поражени, па је било извесно да ће се они срести у последњем колу. Максимална победа Сирмиуму у петом колу је била слаба утеха, јер су Основац и Југовић међусобно ремизирали, што је значило да трофеј путује у Ниш. Ово је уједно и једини меч који Основац није решио у своју корист, иако је разлика у укупном рејтингу играчица велика.

У дербију Прогресула и Света шаха су се боље снашле Банаћанке, у саставу Ања Радмановић, Невена Васић и Софија Перовић. Поред поменутих Осмак и Погорелски, за нове освајаче купа је наступао и женски велемајстор Ана Бендераћ. Југовић су до трећег места водили женски велемајстор Сузана Максимовић, те женски ФИДЕ мајстори Анђела Бојичић и Јелена Арсовић.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести