Цене станова у Црној Гори у паду трећи узастопни квартал

ПОДГОРИЦА: Просечна цена квадрата стана у новоградњи на нивоу Црне Горе у првом кварталу износила је 1.389 евра.
stanovi stanogradnja Dnevnik
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

То је трећи узастопни квартал са падом цена станова, показују подаци Управе за статистику Монстат.

У трећем кварталу прошле године (јул, август, септембар) просечна цена квадрата у новоградњи у комерцијалној продаји била је на рекордном нивоу и износила је 1.446 евра, у четвртом кварталу (октобар, новембар, децембар) је пала на 1.409 евра, а сада на 1.389 евра, преносе Вијести.

Ово су цене које је Монстат добио на основу закључених купопродајних уговора и односе се на продају коју су обавила регистрована привредна друштва. У овај просек нису урачунати станови из такозваних синдикалних програма солидарности.

У 2020. години, током пандемије ковида-19, цена квадрата стана, према подацима Монстата је пала на просечних око 1.100 евра, да би током 2021. године нарасла на око 1.200 евра.

У последњем кварталу 2021. године просечна цена квадрата стана у новоградњи и комерцијалној продаји износила је 1.209 евра и након тога почиње њен раст, подсећа подгорички дневник.

На почетку прошле године просечна цена квадратног метра стана је порасла на 1.346 евра, а затим у другом кварталу на 1.425 евра.

Разлози за то повећање, како је тада саопштавано из грађевинских предузећа, био је раст цена грађевинских материјала изазван поремећајем на тржишту због рата у Украјини, прекидом линија снабдевања и раста цене енергената.

Цене грађевинских материјала су почеле да се смањују крајем прошле године, али цене станова нису у потпуности пратиле тај пад због раста интересовања купаца пре свега Украјинаца, Руса и Турака.

У Подгорици је просечна цена квадрата стана у новоградњи у комерцијалној продаји у првом кварталу ове године износила 1.409 евра, што је најнижа цена у последња четири квартала.

На приморју просечна цијена квадрата сада износи 1.392 евра, и незнатно је већа него на крају прошле године када је била 1.387 евра.

Знатно веће цене станова у шест приморских општина биле су у првој половини 2022. године - 1.445 и 1.473 евра.

Ова статистика показује и да су просечне цене ниже на приморју него у Подгорици.

У северној регији просечна цена квадрата у првом кварталу ове године износила је 1.201 евро, што је трећи узастопни квартал њиховог пада.

У централној регији, која обухвата Никшић, Цетиње, Даниловград и Тузи, цена квадрата стана новоградње у комерцијалној продаји износила је 680 евра, што је уз мање осцилације слично као и претходних година. То је незнатно ниже него на крају прошле године када је цијена била 691, али знатно више него у трећем кварталу прошле године када је квадрат коштао 612 евра.

У првом кварталу ове године станови из солидарне изградње продавани су по цијени од 600 евра по квадрату. На приморју и у северној регији, није било продаја ових станова, док је у централној регији њихов квадрат коштао 589 евра.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести