Амбуланта ниче на Адицама, обнова објеката на Лиману и Подбари

– Ко прошета до центра Адица, може видети да се тамо већ назире конструкција новог здања амбуланте Дома здравља „Нови Сад”, која ће се простирати на више од 1.200 квадратних метара – рекао је директор Дома здравља „Нови Сад” др Веселин Бојат. – Градња је почела из темеља и поносни смо на то што је то идеја садашњег менаyмента, коју је Град у потпуности подржао у свим сферама, пре свега финансијски, затим и доделом парцеле у самом центру Адица.
е
Фото: Dnevnik.rs

Како каже, корист од градње новог објекта је вишеструка: грађани ће имати своју амбуланту, док ће домови здравља на Лиману, Новом насељу и у Вршачкој улици бити растерећенији, чиме се подиже квалитет и доступност услуге коју Дом здравља пружа суграђанима. 

– Житељи Адица заслужују тај објекат јер, анализирајући све податке које имамо о броју становника, ту живи између 16.000 и 17.000 људи, од којих готово 70 одсто има између 20 и 45 година – прича Бојат. – По неким статистикама, Адице више заслужују да имају свој објекат примарне здравствене заштите него нека околна места која их већ имају, стога, захваљујући нашој идеји и предусетљивости Града, тај објекат ће Адичани добити до краја ове године или почетком следеће.

По речима нашег саговорника, што се тиче реконструкције објекта Дома здравља у Алмашкој улици, радови су у току, а када се заврши адаптација, Нови Сад ће добити Градски центар за унапређење репродуктивног здравља.

– То је идеја на коју је Дом здравља изузетно поносан, а коју су у пуном обиму подржали Град и Република Србија, јер се ради о старом и напуштеном објекту који ће бити претворен у установу од посебног значаја – казао је др Бојат. – Поносни смо из више разлога, прво што ћемо сачувати тај објекат, неће бити срушен, нити ће се направити нова зграда, него се трудимо да то старо језгро задржи свој изглед. У његовој припреми је узео учешће и Завод за заштиту споменика културе, те ће објекат након реконструкције сачувати све оне елементе старе градње из самог центра Новог Сада. Простире се на 500 квадратних метара и план је да репродуктивни центар буде намењен пре свега едукацијама и заштити млађе популације.

Између осталог ће ту, по Бојатовим речима, бити смештене и две велике мултифункционалне сале за предавања, у којима ће се едуковати најмлађи суграђани. Циљ је да се здравствена култура и свест младих подигне на виши ниво, да бисмо имали што бољу популациону политику у ближој будућности. Такође ће први пут после 15 година бити враћен и јувенилни гинеколог, а у центру ће радити психолози и педагози, патронажна служба, школе за труднице и баке и деке и слично.

– У објекту Дома здравља на Лиману почела је реконструкција још 20. фебруара, како је и планирано по уговору с извођачима и Канцеларијом за јавна улагања Републике Србиј,е и нису прекинути ниједног момента, само су у једном периоду били рађени у знатно мањем обиму, због заштите радника – прича наш саговорник. – Када је Влада Републике Србије дозволила наставак грађевинских радова 15. априла, радници су почели да раде интензивније, тако да се сигурно не касни у односу на све задате рокове. Сигурно неће бити кашњења, а по увиду коју имам у документацију, моје оптимистичне процене су да радови можда неће ни трајати 400 дана, како је предвиђено, већ ће се завршити и пре рока.

Како нам је открио директор Дома здравља „Нови Сад”, готов је и пројекат, а новац је приближно обезбеђен за реконструкцију и реновирање комплетног објекта на Булевару Михајла Пупина. То је један од првих објеката Дома здравља, у којем је пре више од пола века започета цела прича с примарном здравственом заштитом Новог Сада. Реконструкцијом ће се згради вратити првобитни изглед, онакав какав је био пре више од 100 година.

– Готов је и пројекат за обнову објекта на Новом насељу – прича др Веселин Бојат. – Не можемо из техничких разлога да реконструишемо два тако велика објекта, на Лиману и Новом насељу, у исто време, стога ћемо радове на Насељу почети када се заврши реконструкција на Лиману.

Фото: Dnevnik.rs
Пацијенти одбијају заштитне маске

Како је рекао др Веселин Бојат, по његовом мишљењу, људи се опуштају мало већом брзином, када је реч о примени заштитних мера, тако да су у Дому здравља имали неколико непријатних ситуација с грађанима.

– На уласку у објекте Дома здравља деле се маске пацијентима који их немају и имали смо случајеве да пацијенти то врло агресивно одбијају и не желе да их узму, тако да су у једном случају били обавештени и органи реда који су морали да интервенишу да би пацијент добио маску, која је за једнократну употребу, намењена само њему – каже директор, и апелује на грађане да задрже неке навике које су биле на снази током пандемије.

У том смислу, Дом здраља је почео ових дана набавку специјалних тотема с апаратом за бесконтактно дезинфиковање руку, који ће бити постављени на улазе у свим објектима.

        И. Бакмаз

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести