„Антићеви дани“ од 13. до 15. марта

Манифестација „Антићеви дани“ биће одржана од 13. до 15. марта, уз традиционално богат садржај и низ програма и свечаности, саопштено је на конференцији у Скупштини града.
1
Фото: Dnevnik.rs

„Антићеви дани“ одржавају се 12. пут, чиме ће наш град и ове године обележити сећање на стваралаштво дугогодишњег суграђанина, песника, али и новинара листа „Дневник“.

Последњег дана манифестације биће уручена награда „Мирослав Антић“ за најбољу збирку песама у 2018. години, а лауреата проглашава стручни жири у чијем сасатаву су председавајући Мирослав Радоњић, Мина Ђурић и Ненад Шапоња.

На седници одржаној 6. марта жири је донео одлуку да се награда „Мирослав Антић“ једногласно додели Дејану Алексићу за збирку песама „Радно време Раја“, у издању Културног центра Новог Сада – образложио је председник жирија Мирослав Радоњић. – У извесном смислу Дејан Алексић, који је и запажени песник за децу, наставља дијалог са песничким опусом Мирослава Антића. Алексић је песник, драмски писац и књижевни стваралац за децу, чија поезија је увелико препозната на мапи савременог српског песништва.

Књига Дејана Алексића „Радно време Раја“ компонована у три дела, открива нам се као провокативан песнички знак нашег времена. Сведеност Алексићеве лирике, како је наглашено, дубоко се опире припадности нашој свеопштој - „култури кашњења“.

- Основна идеја манифестације јесте да све што је Мирослав Антић урадио за културу буде у што већој мери приказано Новосађанима и гостима нашег града – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић. - Чињеница је да Мирослава Антића сви доживљавају као дечјег песника, међутим он је био свестрана личност на разним пољима уметности. Ово је прилика да се у граду, који је Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе, у континуитету покаже шта је радио, по мом мишљењу, највећи уметник овог града на пољима као што је књижевност, али и сликарство, филмска култура, као и новинарство.

Програм овогодишњих „Антићевих дана“ припремио је Културни центар Новог Сада, уз учешће породице Антић у ликовном делу, а у програм је уврштен и предлог који је пре своје смрти дао др Драшко Ређеп, дотадашњи члан Управног одбора манифестације, о чему је на конференцији говорила помоћница директора Културног центра Новог Сада Миљана Козаров.

- Садржај програма „Антићевих дана“ намењен је свим генерацијама и свима који проналазе инспирацију у делима овог прослављеног уметника – нагласила је Миљана Козаров. – Уједно бих желела да саопштим да је Културни центар Новог Сада недавно био гост фестивала „Дани мимозе“ у Херцег Новом, у оквиру чега је представио сегменте претходних манифестација „Антићеви дани“, као и филм „Мирослав Антић“, што је изазвало изузетну пажњу медија у Црној Гори, као и публике, а презентација дела програма „Антићевих дана“ реализована је као плод Протокола о сарадњи, који су пре пола године директори културних центара Новог Сада и Херцег Новог.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести