Апликација која деци ограничава приступ интернету

Прекомерно коришћење мобилних телефона, нарочито код деце, доводи до различитих оштећења: особа се минимално физички активира, долази до запостављања развоја мозга и делова тела, стварања зависности, развијања тикова, асоцијалности и смањене способности говора, уз то појачава хиперпажњу, а смањује фокусираност на једну ствар...
1
Фото: Dnevnik.rs

Новосадски „Никола Тесла центар – Систем учења” крајем прошле године направио је прототип апликацију „NTC green” која има за циљ да најмлађима дневно ограничи приступ интернету на 30 минута.

– „NTC green ” апликација је намењена за родитеље и децу, а принцип је такав да на дечјем телефону буду само опције за позиве, СМС поруке и нашу апликацију – каже сертификовани NTC предавач Вук Рајовић. – Тек када кликну на „NTC green ”, почне одбројавање времена и дете у току дана може 30 минута да користи све апликације које су повезане с интернетом. Након истека времена, апликација затвара систем и не може се поново активирати, осим уколико дете не пређе минимум четири километра, што му даје бонус од 20 минута.

Телефон и апликација су повезани са „степометром” који контролише број корака. Уколико дете пређе више од четири километра, не добија већи бонус, осим уколико родитељи не подесе да бонус буде максималних 40 минута у току дана. Тренутно је фаза тестирања и програмери бележе како апликација функционише и који су пропусти.


Без страха до шаха

– Едукација родитеља је прва и најважнија ствар – наглашава NTC предавач Вук Рајовић. – Важно је да се њима подигне свест о штетности телефона, тако да је битно да и они сами контролишу своју навику када користе тај уређај. Лети организујемо кампове за децу по Србији и региону и видели смо да деца већ након неколико дана забораве на телефоне и немају потребу да их користе – наводи Рајовић, и закључује да је дечја исконска потреба игра. – Направили смо и друштвену игру „Без страха до шаха” уз коју деца побољшавају дубину пажње, почињу математички и логички да размишљају и вежбају координатни систем, те је она проглашена Игром године за 2018.


Фото: Dnevnik.rs

– За сада је највећи проблем код деце која одраније имају мобилне телефоне јер се ту већ запажају одређени облици зависности – наводи наш саговорник, препоручујући родитељима да деци не дају телефоне док она не напуне 12 година. – Јављају нам се корисници и кажу да се деца на разне начине довијају да „преваре” систем. Стога ћемо увезати апликацију и с мобилном локацијом, тако да родитељи могу да виде на који начин је дете накупило одређену километражу. Они, иначе, могу да виде шта су деца радила на телефонима, колико су времена утрошила на коју апликацију, али не могу да виде и историју, односно шта су радила на друштвеним мрежама, чиме им штитимо приватност.

Апликација „NTC green ” је настала као предлог решења на којем су радили на европском пројекту „Еразмус +”, када је требало да смисле десет начина како да побољшају дубоку пажњу деце, односно фокусираност на једну ствар. Та апликација ће благовремено бити доступна за андроиде, а потом и за ајфоне, а Рајовић каже да ће се потрудити да цена буде минимална и да обједини цео пакет за једну породицу.

Л. Радловачки

Фото. Б. Лучић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести