Асфалтирање пешачких стаза у Руменки

Након што је претходни тендер за градњу пешачких стаза на територији МЗ Руменка обустављен, јер је једина пристигла понуда за готово пет милиона динара премашила процењену вредност радова од осам милиона, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције недавно је расписала нову јавну набавку. Предвиђено је асфалтирање пешачких стаза дужине око 560 метара, дуж Партизанске улице и Кисачког пута, а радови би могли да почну на јесен и трају три месеца, тачније 90 дана. Процењена вредност радова повећана с осам на 12,5 милиона динара.
е
Фото: Dnevnik.rs

По пројекту фирме „ГМП Грамонт-НС” предвиђене су стазе ширине 1,6 метара, а како је у техничком опису објашњено, стаза дуж Партизанске улице почиње у раскрсници с Косовском и планирана је с десне стране улице. Трасирана је непосредно уз ивицу коловоза, јер је на тој деоници пут Руменка–Врбас изграђен на насипу, чија се косина практично спушта до стамбених објеката. Пројектанти наводе да ће по налогу инвеститора, да би се избегло проширење насипа, стаза бити реализована у ширини 1,6 метара, без проширења за осигурање слободног профила коловоза. Из тог разлога и због безбедности пешака, биће постављена еластична одбојна ограда са рукохватом, те заштитна ограда за пешаке, са стране насипа.

У зони пешачких прелаза пројектовани су оборени ивичњаци, а на крају стазе, уз пут Руменка–Врбас, предвиђено је уклапање у пешачки плато окретнице за аутобусе. Одводњавање ће бити решено површински, на зелену површину између стаза и коловоза, с, како је објашњено, мањим упијајућим каналима где је то неопходно. У склопу припремних радова, биће уклоњено све шибље и дрвеће на траси стаза, као и делови ограда које прелазе регулациону линију, али и инсталације, стубови јавне расвете и саобраћајни знакови. Понуде на тендер Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције подносе се до 12. августа.    

  Ј. В.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести