Берићетно „Карловачко ликовно лето”

У завршници манифестације „Карловачко ликовно лето“ пажња организатора, Ликовног удружења „Карловачка цртачка школа“, била је усмерена на рад са ђацима нижих разреда основне школе. Замисао је да у ликовној галерији - аутентичном уметничком амбијенту, основци у контакту са аутором актуелне изложбе и његовим менторством сликају призоре са изложених дела.
11-likovna1
Фото: Dnevnik.rs

По речима аутора изложбе „Карловачка штрафта“ др Угљеше Цолића, одржавање часа ликовне културе у галеријском простору несвакидашња је прилика, а ако се томе дода да и њен творац присуствује тој амбијенталној настави, онда је корист вишеструка.

- Деца инспирисана изложеним сликама не раде њихову копију, него их интерпретирају – каже Цолић. – При том их ја усмеравам, показујем сликарске и несликарске технике, комбинације боја...У плану је да за дан њихове школе од насталих радова буде приређена изложба.

Фото: Dnevnik.rs

Галеријски простор у Соколском дому 10. јуна постао је уметнички подијум, на ком је током протекла четири месеца одржано мноштво програма. Изложба малих формата међународног карактера половином октобра биће последња у низу у том простору у склопу манифестације.

– Веома смо задовољни учинком „Карловачког ликовног лета“ јер смо реализовали више програма него што смо планирали – каже ПР менаyер манифестације Марија Петровић. – Одржане су по две радионице батик технике или сликања на свили и ручне израде предмета од папира и шест сликарских. Отворене су четири изложбе. На првој је публика имала прилику да види дела 43 аутора, а приређене су и самосталне изложбе Софије Јечине, Милорада Јовановића Попа и Угљеше Цолића. Изван галеријског простора одржана је ликовна колонија на којој је учествовало 12 уметника. Осим спонтаних, имали смо и организоване обиласке поставки.

Петровићева напомиње да је у плану да се настави с организовањем и унапређењем ове нове  манифестације у Карловцима.

Ликовно удружење „Карловачка цртачка школа“ настало је 2016. године и носи име по првој цртачкој школи митрополита Стевана Стратимировића, основаној 1809. Поред деловања у области ликовне уметности, бави се и едукацијом деце и младих.

Рад удружења подржавају општина Сремски Карловци и Патријаршија СЦП, заједно са Туристичком организацијом.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести