Бесплатним прегледима обележен Светски дан срца

Светски дан срца, 29. септембар, Дом здравља „Нови Сад”, заједно с Градском управом за здравство, обележио је бесплатним превентивним прегледима на Спенсу.
1
Фото: Dnevnik.rs

Током акције под слоганом „Буди херој свога срца”, прегледано је око 200 грађана, којима је Служба кућног лечења мерила крвни притисак, радила ЕКГ мониторинг, као и пулс-оксиметар. Запослени у Превентивном центру Дома здравља контролисали су пацијентима шећер у крви, мерили им телесну тежину и обим струка, израчунавали индекс телесне масе (БМИ) и објашњавали им како да у случају срчаног застоја пруже прву помоћ.

Осим тога, Служба стоматолошке здравствене заштите указивала је на правилну хигијену усне дупље, а Саветовалиште за младе и едукативни центар „Малац генијалац” организовали су радионицу „Буди херој свога срца” намењену најмлађим Новосађанима.

Директор Дома здравља „Нови Сад” примаријус др Веселин Бојат поносан је на чињеницу да та установа, како је рекао, постаје синоним за све превентивне програме, као и едукацију становништва из области здравља, а јучерашња акција „Буди херој свога срца” је само део ширег пројекта.

– Бројни фактори ризика доводе до кардиоваскуларних обољења, која су у току прошле године у Србији имала за последицу више од 60.000 изгубљених људских живота – рекао је примаријус др Веселин Бојат, и објаснио да би ту цифру у наредних неколико година требало смањити на 25.000. – Фактори ризика, којима смо, нажалост, сви изложени пре су свега пушење, стрес, неправилна исхрана, а наш задатак је да едукујемо грађане да бисмо смањили ризике за кардиоваскуларна обољења.

Фото: Dnevnik.rs

Наш саговорник сматра да би што чешће требало организовати различите акције и програме, те подсећати грађане на важност здравог начина живота, као и превентивних прегледа. Он је подсетио на то да Дом здравља сваког месеца организује превентивне прегледе, када лекаре посети између 300 и 400 пацијената.

Новосађани који су се затекли на Спенсу искористилу су шансу да преконтролишу своје здравствено стање те да од лекара добију савете како да своје здравље побољшају или га пак одрже на истом нивоу. Махом запослени суграђани наводе да за одлазак код доктора често немају довољно времена, имајући у виду брз темпо живота. За превентивне прегледе кажу да су добра прилика, да без заказивања одраде специјалистичке прегледе, за које би иначе морали унапред да закажу термин.

Ј. Вукашиновић

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести