БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Зелени, цветни и воћни кутак Влаисављевића

Акција „Дневника”, Новосадске телевизије и Колор прес групе
е
Фото: Приватна архива

Породица Влаисављевић доселила се у Петроварадин 1995. године и од тада постепено сређује свој дворишни и баштенски кутак природе, чему у прилог иде и чињеница да живе на Буковачком путу, што је већ део питомих брда и првих обронака Фрушке горе. У њиховој башти расту руже, али и различито цвеће чије су пелцере домаћини донели са различитих страна, тако да не могу ни да поброје шта све имају.

- Мајка, супруга и ја одувек волимо цвеће – открива домаћин Сашо Влаисављевић. - Имамо разно, али највише волим руже, јер најдуже трају. Остало процвета, па га после морамо уклонити. Супруга има цвеће у саксијама, ја нисам љубитељ тих врста, више волим баштенско. Башта има више нивоа, јер смо у брдовитом делу, па сам то мало равнао и оделио зидом. Имамо предње и задње двориште са баштом и воћњаком.

Фото: Приватна архива

Ту су и хортензије, дрен, рузмарин, лаванда... У избору се нашао чак и ловор, који је стигао из Црне Горе, те двориште богате већ два дрвета. Своје место у кутку Влаисављевића нашла је и маслина.

- Ја волим грмље, имамо доста туја, волим да их орезујем и бринем о њима, иако се деси да чујем и супротно мишљење – уз осмех наводи Сашо Влаисављевић. – Мајка, рецимо, зна да ми каже: „Шта ће ти биљка која не рађа?“ Ипак, зеленило даје ноту амбијенту. Имамо и лимуне у више од 10 саксија, они су ми посебно драги. Изузетно ми успевају, наберем за себе, а дајем их и комшијама и пријатељима. Тренутно нови цветају, већ се и плод полако назире. Њих ћемо да беремо наредног пролећа.

У воћњаку су трешње, вишње, крушке, јабуке, малине, купине, нар, мало винове лозе... Домаћин воли да се бави воћњаком, али их, како каже, без обзира на труд, већ две године природа “кажњава”. По струци је правник-криминалиста, а тренутно ради са странкама и на терену, па признаје да, након посла, посебно воли да се опусти у свом зеленом кутку.

Фото: Приватна архива

- Обожавам цвеће, по цео дан знам да седим у дворишту и уживам. Зеленило и природа ме смирују и опуштају. Петроварадин, и поготово крај у којем живимо, најлепши ми је део Новог Сада, а безмало и Војводине. Живимо пет километара од центра града, а као да смо на селу. Ово је већ и Фрушка гора. Морам да признам да нас је цела ситуација с коронавирусом мало и вратила природи, па бих свима препоручио да ту проведу што више времена. Најгоре је седети затворен, а на Фрушкој гори има много лепих места и свако може себи да приушти макар шетњу до најближих викенд-насеља, а одавде ни Стражилово није далеко – поручује Сашо Влаисављевић.

Фото: Приватна архива
Пријаве још данас

Дневни лист „Дневник”, Новосадска телевизија и Компанија „Color media communications” по трећи пут организују акцију „Најлепша башта Новог Сада”, у сарадњи са Француским институтом у Новом Саду. Сви који желе да представе своју башту и освоје вредне награде, пријаве за акцију могу послати још данас, путем имејл-адресе najlepsabasta@gmail.com. Жири ће, као и претходне године, чинити познате личности, стручњаци из области хортикултуре и представници медија. Победници ће бити даривани вредном наградом - путовањем на продужени викенд за две особе.

Б. Павковић

Фото: приватна архива       

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести