Цене огрева расту, очекују се додатна поскупљења

Сезона грејања тек што је завршена, а с обзиром на раст цена чврстог огрева, право је време да се размишља о наредној.
ogrev, Dnevnik/S. Šušnjević
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Како је за “Дневник” казао власник стоваришта “Искра-пан” Славко Вученовић, већина људи сада мисли о летовањима и не планира ускоро куповину дрва и угља, а, нажалост, цене робе расту и прогнозира се да ће се такав тренд наставити.

– Тренутно нешто дрва које имамо у залихама продајемо по старој, мањој цени од 8.500 динара по кубном метру, а већ следећа тура ће бити скупља, по 9.000 динара – казао је за наш лист Вученовић. – Сматрам да ће до краја године кубни метар дрва достићи цену и до 10.000 динара. За сада нема панике међу купцима, али с обзиром на то да је извесно да ће гас поскупети, очекујемо велику потражњу, али крајем августа и почетком септембра јер је тако и уобичајено.

На стоваришту у Петроварадину које продаје само дрва, кубик багрема стаје 8.000, док граб, буква и цер коштају 9.000 динара по кубном метру. Последњих недеља, све већи број стоваришта почео је да изједначава цене, те је сада све мања разлика између багрема, који је обично осетно јефтинији, и других врста. На новосадском стоваришту “Мај-гор”, кубик багрема, храста и букве у метрицама кошта 9.000 динара.

Тона угља  „бановићи” кошта 17.000 динара, „пљевља” 16.000, „креке” 12.500, а „дунавца” 12.000 динара, док на стоваришту „Мај-гор” „бановићи” стају 16.500 по тони, а „пљевља” 15.500 динара

На свим стовариштима мањка угља, а “колубаре” у понуди скоро и нема, осим ретких којима су остале мање количине на лагеру. Вученовић је рекао да ако “колубаре” и даље не буде и друге врсте које се продају ће бити скупље. У том стоваришту, тона угља “бановићи” кошта 17.000, “пљевља” 16.000, “креке” 12.500, а “дунавца” 12.000 динара, док на стоваришту “Мај-гор” “бановићи” стају 16.500 по тони, а “пљевља” 15.500 динара.

– Добављачи цену диктирају због слабог домаћег тржишта, а један од аргумената им је што је гориво поскупело – објаснио је Вученовић. – На крају, највишу цену плаћа крајњи купац, који криви стовариште, али ми по том питању тренутно ништа не можемо. Уобичајена зарада по тони угља нам је била између 2.000 и 3.000 динара, сада смо на једва 1.000 динара, што није одрживо јер када се на то додају порези, рачуни и исплате запосленима, заиста немамо добар профит.


Скупље за око 2.300 динара

Поређења ради, у августу прошле године кубни метар дрва у просеку је коштао од 6.700 динара, док је у јануару ове године за кубни метар дрва требало издвојити од 7.300 до 8.000 динара, у зависности од врсте, а сада су око 9.000 динара. Цене огрева почеле су да се увећавају још прошлог лета, те је до октобра протекле године забележен раст од 10 до 20 одсто у односу на цене огрева 2020. године на појединим новосадским стовариштима, а слична ситуација била је и у остатку државе.


Новосађанин А. Г. казао је за наш лист да сваке године купује дрва мало раније од осталих, али да их је ове поручио пре краја сезоне ложења због најављеног скока цене, и то 12 кубика по цени од 8.000 динара. Он се нада да ће договор о ценама добављачи испоштовати у периоду од наруyбе до доставе, али да то купцима нико не може да гарантује. Као олакшавајућу околност за своју породицу наводи да је лане пуком срећом купио неколико кубика дрва више јер им је цена била повољна, те се за наредну зиму не плаши.

Има и суграђана који страхују да ли ће гаса уопште бити, па како је казао један од добављача дрва са југа Србије, промет му је порастао за 100 одсто, будући да су дрва почели да купују они који то раније нису радили, а све више њих се распитује о ценама и начинима доставе.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести