„Ченеј у мају” уз паприкаш и добро расположење

Манифестација “Ченеј у мају”, девета по реду, одржана код Ловачког дома на Ченеју, као и предходних година, била је то добра прилика за љубитеље војвођанских ђаконија, тамбурашке музике, сточарства и чашице жестине да се окупе и проведу дан с пријатељима, комшијама и рођацима у добром расположењу.
1
Фото: Dnevnik.rs

Иако је Ченејце и посетиоце из других приградских насеља и Новог Сада напокон послужило сунчано и топло време, одзив посетилаца је био нешто мањи него предходних година. Без обзира на то, организатор манифестације и председник Удружења пољопривредника и сточара Србије Светозар Мургашки био је задовољан, јер су, како је казао, битни добра храна, расположење и музика.

- Осим такмичења у кувању овчијег паприкаша, посетиоци су могли да се надмећу за најбољи кулен, ракију, вино, сир или мед - казао је Мургашки. - Ове године први пут смо организовали “Штаперијаду”. Ово специфично такмичење коња у вучи дебла изузетно је популарно у Босни, па смо на инсистирање дела наших суграђана одлучили да се опробамо и у томе. Организовали смо и томболу, а награда је реш печено, укосно јагње.

Према речима Мургашког, највернији посетиоци “Ченеја у мају” су они  који се желе бавити узгојем оваца, јер, осим што се могу купити током манифестације, на располагању су им и искусни сточари са саветима.

На обуду пропланка кроз који су каскали коњи, у хладовини, сместили су се вешти кувари овчијег паприкаша.

Фото: Dnevnik.rs

Тврдоглави магарац Цветко

Осим коња, малишани су могли да пробају какав је осећај јахати магарца и колико се разликује у односу на јахање коња. Магаре Цветко био је задужен за то. У почетку није се бунио што му се малишани смењују у седлу. Међутим, како је време одмицало уверили смо се да је изрека “тврдоглав као магарац” потпуно тачна. Цветко се “укопао” на сред ливаде и ни корак није хтео даље. На велику жалост малишани су морали да сачекају другу прилику и боље Цветково расположење за још један круг.


- Како сам рођени Ченејац манифестацију посећујем сваке године, али сам први пут одлучио да се опробам као такмичар - признао нам је Зоран Отић додајући да га пријатељи нису морали дуго убеђивати да се пријави. - Нема посебног “тајног зачина” за добар паприкаш. Да би био укусан у њега иде много лука, квалитетног меса и зачини. Тајна је једноставна - кувајте по укусу и добром расположењу и нећете погрешити.

Фото: Dnevnik.rs

Док су старији разгледали стоку, обилазили такмичаре и дегустирали паприкаш за најмлађе посетиоце главна атракција била је вожња запрегама и јахање понија. Посебно интересовање привукло је минијатурно ждребе висине трогодишњака које је све време каскало уз мајку.

С. Ковач

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести