Ченеј у мају уз овчији паприкаш и вожњу фијакером

ЧЕНЕЈ: Седма манифестација „Ченеј у мају“ протекла је у добром расположењу, кувању овчијег паприкаша, мезетлуку и пићу, музици и дружењу...
cenejMaj
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Многобројни Ченејци, али и гости из града дошли су да проведу леп дан у природи, да уживају у доброј храни, фолклору, вожњи фијакером или пак разгледању домаћих животиња. Како су рекли они које смо питали за утиске, више су него задовољни овом манифестацијом и радо је посећују сваке године.

Организатор „Ченеја у мају“ Светозар Мургашки звани Цвета рекао је да сви који су дошли могу да уживају у разгледању, али и дегустацији домаћег кулена, сира, меда, вина ракије и бројних других ђаконија. Он наглашава да је то веома важно за произвођаче, пољопривредне и све остале, који се тако представљају и промовишу своје производе. По његовим речима, овакве манифестације су битне и због тога што се на њима најбоље види ко има какве животиње, па се на тај начин пружају неке могућности сличне онима на пољопривредном сајму. На овај начин се негују и старински обичаји, које треба ценити попут вожње фијакером, а Мургашки се нашалио да магарци у данашње време нису довољно атрактивни за јахање, па их због тога нису довели.

По његовим речима преко двадесет излагача коза и оваца је учествовало на манифестацији, а петнаест њих се такмичило у кувању овчијег паприкаша, а сваке године се број учесника повећава. За награде су организатори обезбедили пехаре и дипломе.

Професорица са Пољопривредног факултета Анка Поповић Драгић је била у комисији за оцењивање козијих и овчијих производа и рекла је да јој је посебно драго што је међу производима било овчије кисело млеко.

Организатор „Ченеја у мају“ Светозар Мургашки звани Цвета наглашава да је ова манифестација веома важна за пољопривредне и остале произвођаче, јер имају прилику да се представе посетиоцима

„ Било је десет производа и надам се да ће следеће године бити више, а овчије кисело млеко је било посебно лепо - право млеко, лепо се издвојила павлака, леп укус, конзистенција добра, без издвајања сурутке“, рекла је Поповић Драгић и додала да је прву награду управо за овчије кисело добио Здравко Анушић из Суботице.

Када је реч о критеријумима за оцењивање производа, како је рекла професорица Поповић Драгић добија се 20 бодова за квалитет млека и млечних производа - а највећи број бодова додељује се за укус и мирис, а онда долази конзистенција, објаснила је она.

У оквиру козијих производа прву награду је добила Биљана Мајор из Гардиноваца.

Никола Молар из Новог Сада је учествовао у такмичењу кувања овчијег паприкаша, али како је рекао није тамо првенствено ту због такмичења, већ због дружења и изласка у природу.

„Као и за сваки паприкаш и за овчији се ставља у односу на количину меса пола толико лука, зелен, разни други зачини као што су на пример мајчина душица, бибер, рузмарин, слачица“, открио је тајну Молар и рекао да сваке године посећује ову манифестацију и да је задовољан.     

Фото: Dnevnik.rs

К. Бачкалић

Фото: Р. Хаџић

Kastaneda
31.05.2017 • 12:29
Divno :)
Kastaneda
31.05.2017 • 12:36
Divno :)
EUR/RSD 117.5890
Најновије вести