Чепом прво до осмеха, а потом и до Гиниса

НОВИ САД: Хуманитарно-еколошка организација „Чепом до осмеха“, чија је мисија очување животне средине и помоћ особама са инвалидитетом, намерава да се мозаиком у Новом Саду, сачињеним од пластичних чепова величине 621 метар квадратни, упише у Гинисову књигу рекорда.
cepom do osmeha Filip Bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

До сада је сакупљено 100 тона чепова у читавој Србији, а око 300 волонтера из Ниша, Новог Сада, Неготина, Алексинца, Суботице, Сомбора, Рашке, Београда и других градова у суботу са Трга слободе у Новом Саду, мозаиком са мотивима града, екологије и заштите животне средине, у свет послати слику са поруком да не смемо бити себични јер немамо резервну планету и да о њој мора да брине због будућих нараштаја.

Склапање мозаика трајаће од девет до 14 сати, а снимак манифестације у Новом Саду биће прослеђен Гинисовој комисији са којом је организација у контакту.

Председница Удружења „Чепом до осмеха“ Вања Петковић, поред обарања Гинисовог рекорда, истакла је значај заштите животне средине.

Планирано је око 150 волонтера склапају мозаик, биће и културно-уметнички програм за све присутне, као и тридесетак кординатора широм Србије од Ниша, преко Београда, Новог Сада и Суботице. Крајње је време да мислимо на заштиту средине, да пробудимо свест о рециклирању отпада, рекла је Петковић, на чију иницијативу је покренута ова акција 2012. године.

Представник Удружења Бориша Петковић додао је да ће ускоро слична акција бити и у осталим градовима Србије.

Акција у Новом Саду је на нивоу целе Србије, односно региона, ускоро ће бити и у Београду, Нишу и осталим градовима. Око 1,3 милиона чепова стане у мозаик, а 10 таквих нам треба за једна електрична колица, нагласио је Петковић.

Град Нови Сад, градоначелник Милош Вучевић лично је подржао ову иницијативу и уврстио је као манифестацију која има велики значај у културном животу Новог Сада као Европске престонице културе 2021. и Европске престонице младих за 2019. годину.

У разврставању чепова претходних недеља, уочи обарања Гинисовог рекорда, поред волонтера „Чепом до осмеха“, учествовали су и ђаци новосадских основних школа „Жарко Зрењанин“ и „Душан Радовић“, њихови вршњаци из осмолетке у Футогу, као и новосадски планинари и грађани.

Новосадско удружење „Чепом до осмеха“ у досадашњој хуманитарној мисији помогло је 18 малишана из читаве Србије, којима су за лакши и квалитетнији живот била потребна помагала, а само у овог години обезбеђена су помагала за петоро деце када су уручивани преносиви лаптоп за слепе који користи Брајово писмо и трансформише текст у глас, електромоторна инвалидска колица, дечија инвалидска колица, медицински аспиратор на струју, инвалидска колица.

Хуманитарну мисију су препознали и прикључили јој се многи појединци попут бившег рукометаша Владимира Мандића, кошаркашице Милице Дабовић, кикбоксера Ненада Пагониса, екипе „Државног посла“, глумца Вука Костића и других.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести