Циклонизација поново покренула свеобухватни напад на комарце

Због изузетно повољних метеоролошких услова за развој комараца, свега неколико дана након прошлог комбинованог третмана, новосадска “Циклонизација” је у уторак извела, а наставиће и среду у јутарњим часовима, још један комбиновани третман против комараца из ваздуха, са воде и са земље.
e
Фото: Dnevnik.rs

Како наводе из овог предузећа, третманом из авиона, хеликоптера и са чамаца у уторак је био обухваћен комплетан заштитини појас уз обе обале Дунава, на потезу од  Бегече до Субића и од Лединаца до Сремских Карловаца. Истовремено третманима са земље синоћ су били обухваћени: Бегеч, Футог, део Ветерника, Телеп, Адице, Лимани, Салајка, Клиса, Петроварадин, Сремска Каменица и Нови и Стари Лединци. Данас ујутру третмани ће бити изведени у градским месним заједницама Старом граду, центру, Подбари и Роткварији.

- Као последица необично благе зиме, пролећа са много падавина, наглог повећања  температуре и осцилација водостаја великих река, дошло је до појаве огромне бројности комараца - објашњава Дарио Аћимовић, менаџер за односе са јавношћу “Циклонизације”. - Ова продукција комараца најбоље се илуструје чињеницом да је мониторингом забележена бројност одраслих комараца у клопкама далеко изнад критичних вредности на свим локалитетима. У питању су тзв. руралне врсте комараца, или речни комарци, за које је карактеристично да мигрирају на удаљености од више десетина километара, што код овако велике бројности има за последицу најезду комараца на великом простору. Ова миграција одвија се континуирано од излегања одраслих јединки на извориштима ка насељима, због чега се њихов број свакодневно повећава.

Како каже, први значајан пораст водостаја Дунава и Тисе био је забележен крајем марта и априла месеца, а следећи велики пораст практично свих речних токова у Војводини је почео у другој половини маја и достигао ниво редовне одбране од поплава. То је проузроковало појаву огромних површина изворишта комараца и њихову продукцију у дужем периоду. При повољним температурама дошло је до појаве екстремно бројне генерације одраслих комараца, чија продукција још није завршена у потпуности.

Аћимовић подсећа да систематска акција заштите здравља грађана од комараца траје већ дуже од два месеца и да се и досада користио сваки моменат повољних временских слова за ларвицидне и третмане против одраслих комараца на територији града и свих приградских насеља.

- Код стартне бројности одраслих комараца која је екстремно велика, бројност после третмана и даље остаје висока, а због присутне миграције са Фрушке горе и околних територија наставља да расте и након тога, па веома брзо захтева понављање третмана на истим површинама. Такође, третмани против одраслих комараца раде се на ограниченим подручјима насељених места и дела заштних зона у шумском појасу док велике површине остају изван зоне третмана и представљају стални извор комараца - објашњава Аћимовић.

Како каже, третмани против одраслих комараца захтевају одређене временске услове, без падавина и ветра, који су у овој сезони веома ретки. Из ових разлога бројност комараца у великом делу Војводине, Србије и целог региона, према проценама стручњака, има размере које прете да достигну ниво елементарне непогоде.

        С. С.

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести