Чисте тврђаву за Југослава Беркловића

Још једна акција чишћења Петроварадинске тврђаве, у организацији Удружења грађана „3D World”, организована је за сутра.
ugrip
Фото: М. Павков

Окупљање учесника је од 10 до 10.30 часова у Царском шанцу (Тврђава 4), а заинтересовани се могу пријавити путем сајта „Волонтер.рс”, где се налазе и детаљније информације о акцији.

Овонедељна акција носи назив „Аква за Југослава Беркловића” и хуманитарног је карактера. Југослав Беркловић је, након једног пада, остао везан за инвалидска колица и неопходан му је новац за операцију у Кијеву. Волонтери Удружења грађана 3D World (УГРИП-и) у оквиру акције уприличиће перформанс и поред ресторана на платоу дефиловаће носећи гас-маске и капуљаче. Од yакова сакупљеног смећа направиће шпалир у облику броја 110, који заправо представља садржај СМС поруке коју треба послати на 3030.

У прошлонедељној акцији волонтери су изнели 400 килограма смећа из два барутна магацина код пута за Сремску Каменицу и у нише (отворе) на трећем нивоу вратили око седам и по тона цигала, чиме је тај део постао проходнији.

Од џакова сакупљеног смећа направиће шпалир у облику броја 110, који заправо представља садржај СМС поруке коју треба послати на 3030

Такозване „ноздрве” Тврђаве (нише) биле су напуњене наслаганим циглама да би подземље могло да „дише”, али су после Другог светског рата, када је Тврђава отворена за јавност, ловци на благо повадили цигле из њих и расули их свуда по поду. Зато су многи делови подземља Петроварадинске тврђаве тешко проходни. Враћање цигала у нише и у другим деловима подземља, да би било проходније за стране и домаће туристе, један је од стратешких планова УГРИП-а за будућност. Такође, два очишћена барутна магацина на ободима Тврђаве само су неке од сличних просторија које би требало очистити од деценијама нагомилаваног смећа.

У недељној акцији, осим Новосађана, међу којима су неки пореклом из Ирске, учествовали су волонтери из Француске, Немачке и Португала, уз појачање од неколико гостију из Београда. Учествовало је око 30 волонтера.

Акцију су помогли „ВИП+ моторс”, месара „Томес” д. о. о., фабрика хране за животиње „Тенен”, „Војводинареклам”, паб „Два пса” и „Барка кафа”.

Б. Павковић

Фото: М. Павков

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести