Чистоћа ангажује приватника да помогне у чишћењу улица

И ове године ће ЈКП “Чистоћа” у одржавању улица помагати приватне фирме.
JKP "Čistoća", vozni park Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, то предузеће недавно је расписало тендер за „услуге мануелног пречишћавања јавних површина недоступних за машинско чишћење”, а реч је о просторима који нису обухваћени редовним програмом одржавања хигијене. Будући да није могуће прецизно утврдити број радних сати, “Чистоћа” је за ангажовање приватника наменила 50 милиона динара, без ПДВ-а, те ће уговор бити закључен управо на тај износ.

Како се из тендерске документације може приметити, услуге “мануелног пречишћавања” осим чишћења метлом, подразумевају и ручно прање улица, те стругање ивичњака, тротоара, пешачких и бициклистичких стаза и паркинга, као и сакупљање отпада и утовар у камион.

Раднике, алат и цистерну за обављање предвиђеног посла обезбедиће одабрани понуђач, односно фирма којој буде додељен уговор. Након добијања налога за чишћење одређених локација, приватник ће у договореном року излазити на терен. Предузеће, које буде ангажовано, мора обезбедити најмање 120 радника, а где се тендером обухваћене јавне површине налазе, у којим деловима града, у документацији набавке није прецизирано. У обиму услуга између осталог је наведено 140 хектара за чишћење метлом и исто толико за пречишћавање, те 170.000 метара за стругање горњих површина ивичњака, тротоара, пешачких, бициклистичких стаза и паркинга, као и сакупљање отпада (набадање алатом) на 160 хектара.

Пракса да за такозване ус­луге из делатности јавно-комунално предузеће ангажује приватну фирму није новина и тако је већ неколико година. Надлежни у градској “Чистоћи” својевремено су објаснили да су, због забране запошљавања, принуђени да преко агенција упосле додатне раднике. Примера ради, у мају је с Агенцијом за привремено запошљавање “Laboris HRS” из Новог Сада и фирмом “Оптимум МВ-НС”, као и Агенцијом “Work and Care” из Београда, закључен уговор вредан 50 милиона динара, за сакупљање и селектовање отпада.

        Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести