Црвени крст града доделио награде најстаријим Новосађанима

Завршна свечаност традиционалне 43. манифестације "Сунчана јесен живота" одржана је у ресторану "Романов", у организацији Црвеног крста Новог Сада - награђени су најстарији грађанин Новог Сада Симо Бајић, брачни пар Софија и Андрија Ковачевић, који су најдуже у браку, најстарији брачни пар из основне организације Црвеног крста Футог Наталија и Ђорђе Пејић, као и волонтерка са најдужим стажом проф. др Ева Лончар.
с
Фото: С. Шушњевић/Софија и Андрија Ковачевић са праунуком

Председник Црвеног крста Новог Сада др Братољуб Бркљача рекао је на свечаности да се права вредност друштва огледа у томе колико љубави, поштовања и бриге се посвећује најмлађима и најстаријима.

– Ми смо организација која је изузетно захвална нашим старијим зрелијим волонтерима који нам помажу својим искуствима – рекао је секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић. – Они су неисцрпни извор знања и енергије које поклањају овој организацији, а и циљ свих ових активности је да направимо спој између наших најмлађих и зрелијих суграђана. Желимо да старијима покажемо да нису и неће бити заборављени, нити запостављени.

Од средњошколских дана, проф. др Ева Лончар посветила се волонтирању у новосадском Црвеном крсту. Поред тога што је волонтерка са најдужим стажом, Ева је и вишеструки давалац крви, бави се континуираним хуманитарним радом, поред тога што је била редовна професорка на Технолошком факултету у Новом Саду до 2017. године, где је била и председница Актива добровољних давалаца крви. Одржала је бројна едукативно-мотивациона предавања средњошколцима и студентима, а чланица је Управног одбора Црвеног крста Новог Сада и Црвеног крста Војводине, као и председница Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Новог Сада.

Начелница Градске управе за социјалну и дечју заштиту Лидија Томаш казала је да су додељена признања круна октобра, месеца у ком је манифестација "Сунчана јесен живота" посвећена најстаријима.

Фото: С.Шушњевић


Награде за најмлађе

Малишани који су учествовали у конкурсу ликовних радова "Моји баба и деда" награђени су јуче. У предшколском и основношколском узрасту похвалнице и награде су добили Ленка Ширадовић, Мина Панић, Лана Бајић, Нађа Николић, Алекса Морача, Стефан Павловић, Мина Сикимић, Мириам Рут Мартинов, Алекса Симић и Ивана Јашаргић, док су у основношколском узрасту награђени: Милица Полић, Михајло Маневски и Софија Авдаловић.


– Град Нови Сад традиционално одржава и финансира бројне активности усмерене ка најстаријим суграђанима, у октобру посебно скрећемо пажњу на проблеме и потребе које они исказују – казала је Томаш. – Град Нови Сад континуирано унапређују и развијају услуге социјалне заштите, путем Удружења пензионера спроводимо годишње конкурсе, бањско-терапијски опоравак је чак два пута био на конкурсима, додатно смо опремили клубове пензионера, а за ову манифестацију је издвојено 950.000 динара.

Брачни пар Софија и Андрија Ковачевић најдуже су у браку, чак 73 године. Венчали су се 22. новембра 1949. године, а како су казали, никада се нису свађали и имају троје деце. Најстарији брачни пар из Основне организације Црвеног крста Футог су Наталија и Ђорђе Пејић, венчани 3. фебруара 1955. године. Како Ђорђе каже, рецепт 67 година дугог брака је толеранција, ослонац у партнеру и међусобно разумевање.

– Тајна мог дугог живота је мало генетике и стила живота. Мој деда је живео 107 година, али ја лично мислим да је животни стил пресудан – рекао је деведесетшестогодишњи Симо Бајић, рођен 28. априла 1926. године, ком је припала награда за најстаријег Новосађанина. –  Сваког дана шетам по три, четири километра, радим јутарњу гимнастику, а имам много љубави у животу, децу, унуке и праунуке који ме чине срећним човеком.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести