Ђаци ОШ „Светозар Марковић Тоза” бриљирали у атлетици

Школско државно првенство у атлетици одржано је недавно у Сремској Митровици, на ком су бриљирали ђаци ОШ “Светозар Марковић Тоза”, освојивши два прва и треће место у различитим дисциплинама.
Приватна архива
Фото: Приватна архива

Према речима професорице физичког васпитања у ОШ “Светозар Марковић Тоза” Наташе Лончар, у питању су деца осмих разреда, две државне првакиње, Теодора Ђермановић која скаче у даљ (професорица је окарактерисала као будућу Ивану Шпановић јер има потенцијала), док је Тамара Радојичић државна првакиња на 60 метара у дворани, али трчи и на 100 метара. Немања Илић је ове године освојио бронзу у трци на 300 метара, док је пре две године покупио сребро. Пето место на овогодишњем такмичењу освојила је и Миа Ивановић која похађа пети разред.

- Пре две године је Тамара била државна првакиња у дисциплини на 300 метара, док је ове године на школском државном такмичењу у атлетици имала време као друга средњошколка, толико је добра - са поносом истиче Наташа Лончар. - Да би се пласирала на државно школско такмичење, деца одлазе прво на општинско и окружно. Пласирани се деле на више зона и ко је први из своје екипе, тај иде даље на међуокружно такмичење, а ко заврши први, одатле иде на републичко такмичење. Презадовољна сам постигнутим резултатима, то су заиста сјајна деца.

Теодора Ђермановић каже да атлетику тренира скоро четири године, а пошто воли индивидуалне спортове, верује да је направила прави избор

Теодора Ђермановић каже да атлетику тренира скоро четири године, а краљица спортова је привукла, јер воли индивидуалне спортове, те сматра да је направила прави избор.

- Остварила сам најбољи резултат до сада, скочила сам 5.34 метара и тиме сам оборила лични рекорд, а с обзиром на то да се нисам надала баш првом месту, заиста сам много срећна постигнутим резултатом - узбуђена је Теодора. - За ово такмичење се нисмо посебно спремали јер смо стално на тренинзима посвећени вежбању и генерално смо били спремни за такмичење. Последње две недеље смо имали чешће тренинге, свако у својој дисциплини.

Како каже, када је почела да тренира атлетику, кренула је на дисциплину трчања на 60 метара, али се у међувремену прешалтала у скок у даљ и у њему се пронашла.

Фото: приватна архива

- Моја дисциплина је трчање 100 метара и 60 метара у дворани или на отвореном у државном првенству - каже нам Тамара Радојичић. - Искрено, надала сам се да ћу бити међу троје најбољих, али, ето, и током квалификација на општинско, окружно, међуокружно до републичког такмичења сам била прва, те сам и на државном освојила прво место на трци од 100 метара и осећала сам се феноменално јер сам имала жељу да поново освојим злато. Истрчала сам за 12.40 секунди и оставила сам остале бар 12 метара. Сад тежим ка томе да оборим државни рекорд и за следећу годину остварим норму за Европско првенство.

Небојша Илић је, како каже, у атлетици скоро пола свог живота и не пада му на памет да стане. Опробао се у пуно спортова, али му је атлетика једина одржала пажњу, заволео је и тренира већ седам година.

Тамара Радојичић тежи ка томе да обори државни рекорд и за следећу годину оствари норму за Европско првенство

- Када су рекли да сам трећи, осетио сам олакшање јер сам желео да будем на том победничком постољу - објашњава Илић. - Спремали смо се сви заједно, а ја сам на овом првенству трчао на 300 метара и освојио сам бронзу, а био сам први на међуокружном такмичењу и други на општинском. Ове године је била прилично тешка конкуренција, а такмичила су се и два момка која су најбоља у Србији. Било је и треме, учествовао је велики број деце, али сам успео да се изборим за победу. Учесници су долазили из разних градова Србије: од Крушевца, Крагујевца, преко Пирота, Београда, Сремске Митровице, Руме, до Сомбора, Новог Сада, Суботице....

Како каже, вежбаће сада још јаче јер догодине креће у поход на злато.

Првенство у атлетици ученика Републике Србије представља такмичење које организује Савез за школски спорт Србије у сарадњи са Атлетским савезом Србије.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести