Далибор Рожић: Култура као стожер развоја и лични печат града

НОВИ САД: Нови Сад је деценијама уназад признат као регионални културни центар, Српска Атина, у коме се на културу гледа као на стожер развоја и која преставља лични печат нашег града, каже за лист „Дневник“ члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић.
dalibor rožić
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Према његовим речима, као универзитетски центар и седиште важних културних, научних и образовних институција и установа, Град поседује потенцијал, нарочито после добијања титуле “Европске престонице културе” за 2021. годину, да се позиционира и као европски културни центар,

Последњих година, поготово након усвајања Стратегије културног развоја и добијања престижне европске титуле, из буyета Града за ресор културе издваја се више новца.

Град Нови Сад може да се похвали издвајањем за културу од шест одсто у односу на целокупан буyет Града Новог Сада, што је значајно више средстава и у поређењу са другим локалним самоуправама у нашој земљи, али и у односу на издвајања Града за ову област претходних година. Имајући у виду богату културну традицију, али и нове и велике пројекте какав је Европска престоница културе, мислимо да је такво издвајање потпуно оправдано и да представља добру инвестицију. Ипак, култура у Новом Саду не сме и не треба да се ослања искључиво на буyет Града. Тенденција је, да се у складу са Законом у култури, као и праксом у Европској унији, настави са аплицирањањем према фондовима Европске уније, што је један од начина да се за пројекте и програме из културе обезбеди додатни новац. Кроз тај процес, не само културни, него и економски, па и целокупни друштвени развој града можемо да базирамо на култури, као једном од централних развојних подручја, истиче Рожић.

И поред очигледно квалитетног програма који реализују установе културе чији је оснивач Град, као и друге установе и организације, у складу са Стратегијом културног развоја, Градска управа за културу ушла је у процес оснивања нових установа културе које ће озбиљним и преданим радом допринети даљем развоју овог ресора у Новом Саду.

У тежњи за децентрализацијом културе, прошле године основан је Културни центар Руменка, а на почетку ове године започет је процес оснивања Новосадског дечјег културног центра. Реч је о кровној установи културе која би требало да буде мост између ресора културе и образовања.


Сајт, електронска пријава на конкурс...

Градска управа за културу постигла је много. Покренули су свој сајт, увели могућност електронске пријаве на конкурсе - једина управа за културу у држави која је тако нешто омогућила, дефинисали и ускладили јединствени образац извештаја за годишње планове установа културе које ових дана раде на изради сопствених петогодишњих стратешких планова, подстичу понуду културних садржаја ван центра Новог Сада, Фондација “Нови Сад 2021” укључена је у финансирање пројеката приступачности...

Донета је скупштинска одлука о суфинансирању текућих издатака и трошкова на основу Закона о култури, члан 77, који предвиђа могућност да локална самоуправа за такозвани “хладни погон” издваја до 45 одсто. У склопу значајних програма деловања Градске управе за културу, организовани су “Инфо-дани” који актере информишу о потребама и уведеним новинама.


Једна од новина коју смо увели је и Форум за културу, замишљен као место за комуникацију између Градске управе за културу и свих актера у тој области. Наша намера је да у Новом Саду, где су грађани у великој мери заинтересовани за оно што се дешава у области културе, омогућимо и унапредимо ту комуникацију. Желимо да чујемо шта људи који се баве овом делатношћу мисле, да им остваримо услове за лакше функционисање и уважимо њихове сугестије. Зато смо покренули Форум и од јуна месеца прошле године, када смо имали прву седницу, до данас смо одржали седам састанака, у оквиру којих смо кандидовали различите теме, додаје наш саговорник.

Према Стратегији културног развоја спроводе се и двогодишњи акциони планови који конкретизују одређене тачке Стратегије. На основу тога, донет је Акциони план културног развоја Града Новог Сада за период 2017 – 2018. године и у овом тренутку близу је остварењу две трећине онога што је планирано.

Веома је значајно да имамо Стратегију културног развоја и да стратешки развијамо ресор културе у граду спроводећи двогодишње Акционе планове. Пуним капацитетом и са великим ентузијазмом настављамо даље да радимо, закључује Далибор Рожић.

Бранка Павковић

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести