Даме на штиклама „праве чудо”

Међународна конференција „Бизнис на штиклама” окупила је јуче у „Мастер центру” Новосадског сајма велики број жена-предузетница, које су трећу годину заредом имале прилику да од искусних дама из земље и региона из прве руке чују приче о путу ка успеху и стварању различитих бизниса, те креирању својих брендова.
1
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Снага женског предузетништва представљена је кроз панеле о иновацијама, креативној економији, пројектима Европске уније, али и о могућностима личног раста и развоја. Тако је о продаји и маркетингу говорила пословна консултанткиња и менторка Индира Попадић. Она је окупљеним дамама дала савете о томе како да од свог производа креирају бренд те како да усаврше своје знање, организују тим, своје време и томе слично.

– То није једноставно, али сам, као неко ко је од 1992. године у предузетништву, реч „тешко” избацила из свог речника – објаснила је Индира Попадић. – Није лако, али може се. Поента је да нађемо посао који волимо и који нам иде од руке. И ако радимо нешто што волимо, онда ћемо се стварно трудити да дамо максимум од себе. Нема ништа лепше него кад и наша деца и породица испред себе виде задовољну и срећну жену. Даме су у Србији изузетно вредне и способне. Потребна је подршка. Ова конференција је важна јер могу из наших примера да чују какве грешке треба да избегну.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

О умрежавању и јакој заједници жена у предузетништву, између осталих, говорила је председница удружења „Подузетнице Ин” и власница компаније „Чип системи” Адиса Туфо, која је причала о продору дама у бизнис и ономе што су жене урадиле у 21. веку.


Град подржава женско предузетништво

Конференцију је отворио члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић, који је том приликом рекао да му је драго што је Град препознао тај догађај док је он био само идеја, те што је број учесница и предавача из године у годину све већи.

– Нама је изузетно драго што се таква конференција одржава у Новом Саду и, пре свега, што конкретним мерама можемо да подржимо женско предузетништво – казао је Радојевић. – Мислим да смо једина локална самоуправа која има линију женског самозапошљавања, која је прошле године имала конкурс за женско иновационо предузетништво, путем којег су наше 44 суграђанке добиле новац да прошире свој бизнис, набављајући неки део опреме, машина, софтвера.


– У бизнису је умрежавање најважније, колико год да се наше пословање данас, чини се, највише дешава путем дигиталних медија, ипак се, кад се очи сретну, ствара много веће поверење – казала је Адиса Туфо. – Заволимо се, ближи смо једни другима, па лакше идемо у заједничке пословне подухвате. Темељ свега тога је пословно умрежавање. Даме на штиклама заиста могу да направе чудо. Трудимо се да подржавамо једну другу.

Осим кроз панеле, учеснице су имале прилику да се међусобно упознају, размене своје искуства, али и да пробају или купе неке од производа предузетника који су се представили у холу. Током конференције, одржане су и ревије новосадске креаторке Данијеле Божић и модне дизајнерке Сање Лончар с накитом „Нинин свет перли” Николете Клаић. У забавном делу програма учеснице су уживале у изведби глумаца из серијала „Државни посао”, бенда „Ванyа цон триос” и других.

В. Бијелић

фото: С. Шушњевић

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести