ДАН КИСАЧКЕ САРМЕ Замирисало око 1.700 сарми

Традиционална манифестација „Дан кисачке сарме - Сармијада Кисач“ одржана је по 14. пут у том приградском месту, али ове године на новој локацији - на терену Фудбалског клуба „Татра.
1
Фото: Dnevnik.rs

За ту прилику направљено је око 1.700 сарми од 100 килограма меса и било је густо да ли ће сваки посетилац и гост имати прилику да окуси тај словачки специјалитет. Догађај организују Друштво кисачких жена и Удружење грађана „Интегра 21” уз подршку Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

- Нови простор је корак како би се омасовила читава манифестација и мислим да смо на добром путу - рекла је Милана Арњаш из УГ „Интегра 21”. - Сарма се продала у рекордном року, а имамо и штандове где су изложене рукотворине. Такође, у току дана је била и продајна изложба рукотворина, као и продаја традиционалних словачких колача.

Учешће у манифестацији је узело 16 удружења жена из Војводине, а које су чланице Асоцијације словачких удружења жена. Иако читав догађај није имао такмичарски карактер, гошће су дошле да се забаве и друже, а не да кувају и раде.

Фото: Dnevnik.rs

- Почели смо са идејом да правимо штандове и да га свако удружење има, али жене то не желе, хоће да дођу да се веселе и забављају, а не да доносе храну и да кувају - објаснила је председница Друштва кисачких жена Људмила Бередиова Ступавска. - Месо се пекло у сељачкој пећки и то је посебан шминц наших сарми. Још једна тајна је та што користимо квалитетну домаћу паприку и не стављамо много пирична.

Л. Радловачки

Фото: С. Шушњевић

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести