Дарко Кецман новине разноси на тротинету, словачки научио уз Кисачане

НОВИ САД: Дарко Кецман, једини је у Војводини који новине дистрибуира на електричном тротинету, поред српског, говори и словачки који је научио уз Кисачане.
d
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Дарко је ученик Средње економске школе и планира да упише Академију уметности у Новом Саду. Каже да је словачки језик научио како би се прилагодио средини и приближио Кисачанима, те да му то није представљало проблем, а додатно му помаже приликом достављања новина “Хлас људу”.

Иако има 18 година, новине дистрибуира у 180 домаћинстава, а каже да се списак сваког дана шири. Већ је увелико познат са својом торбом како језди улицама Кисача на електричном тротинету. Захвалан је директору Културног центра Кисача Павелу Суровом који му је прошле године и понудио овај посао.

- Дошли смо у Кисач 2009. године. Били смо типична новосадска породица. Мало смо знали о Кисачу. Тада нисам знао да је ту велики број Словака. Ишао сам у основну школу и другари из разреда су се дружили са словачким одељењима, па сам уз њих научио језик – каже Кецман.

Вели да му је познавање језика доста помогло да се прилагоди средини, али и да додатно упозна нову културу о којој је до тада мало знао. Каже да му је у почетку било тешко да усваја нов говор, али да се то све променило како је време одмицало.

- У почетку ми је било тешко да научим нешто ново. Међутим, то је словенски језик, и како је време одмицало, проблема је било све мање. Требало ми је четири године да га потпуно научим. Сада говорим и пишем на словачком језику – појашњава Кецман.

Најинтересантнији су му глаголи, из разлога што су слични некадашњим у српском језику.

- На пример, ми смо имали у српском језику сличне словачким глаголима, па се временом променом језика то изменило. Међу таквим глаголима је рецимо “визераћ” као гледати – каже Кецман.

Активан је и на друштвеним мрежама, поготово на Тик Току, а жеља му је да путем ових канала промовише како словачку културу и традицију тако и других националних мањина у Војводини.

- На Тик Току имам 10.000 пратилаца. Имам видео са 360.000 прегледа и најпосећенији је до сада. Најгледанији садржаји су ексцентрични, где се може видети нешто што није свакодневица. На пример, разни перформанси, имитације и слично. Видео са највише прегледа је управо имитација једне од популарних домаћих певачица – каже Кецман.

Годину дана се тиме бави, за сада, вели нема зараде, али да се од тога може и више него лепо живети показују други.

- Инфлуенсери живе од реклама. Једна од најпознатијих у Србији Сара Дамјановић од Тик Тока месечно зарађује више од 3.000 евра. Мој садржај није комерцијализован. План је да у наредном периоду путем интернета промовишем: словачку, мађарску, српску ношњу, кројеве и слично- закључује Кецман.

С. А. Илић

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести