Дародавцима 5.000 дела уручене захвалнице

Поводом отварања нове библиотеке у Косовском поморављу, у нашем граду је од 1. априла спроведена акција прикупљања књига, које су даровали појединци, издавачи и установе културе.
Uručene zahvalnice u Gradskoj biblioteci Foto: Dnevnik.rs
Фото: Уручене захвалнице у Градској библиотеци Фото: Дневник.рс

У знак захвалности њима су јуче уручене захвалнице у Градској библиотеци. У тој акцији 5.500 одабраних књига из нашег града упућено је библиотеци у општини Ранилуг на Косову, а делегација из Новог Сада посетила је тај крај и присуствовала Видовданским свечаностима које се сваке године тамо одржавају.

- Седмочлана делегација града Новог Сада посетила је свету српску земљу Косово и Метохију, где смо три дана провели и доживели смиреност и љубав нашег народа у том крају, што је потпуно различито од нашег начина живота овде на северу државе – истакао је директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић. – Њима је то безгранично значило, што је уједно доказ да колеге са Косова и Метохије веома добро знају шта је вредност књиге. Тамошњи народ напаја се са најбистријих извора српске прошлости. Појединци који су поклонили књиге за нас су задужбинари, јер то су учинили не очекујући медијску пажњу и да за то било ко зна. Ако је Нови Сад познат као “Српска Атина”, сматрам да је веома важно да водимо рачуна о нашој браћи са југа Србије.

Новосадску делегацију чинили су представници Градске управе за опште послове, Градске библиотеке у Новом Саду, ШОСО “Милан Петровић” и Црвеног крста Новог Сада. Том приликом посетили су и манастир Драганац и игуману Илариону уручили новац који су прикупили радници органа Управе града Новог Сада.

- Црвени крст Новог Сада активно учествује и помаже држави у оквиру хуманитарне и социјалне сфере, а са општином Ранилуг од 2015. године има изузетно добру сарадњу, која се огледа у четвородневном боравку деце с Косова и Метохије у Новом Саду сваке године – објаснио је секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић. – Поред тога, Црвени крст је активан као испомажући орган и у другим местима, где редовно, у складу са могућностима, упућујемо хуманитарне пошиљке.

Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.5518
Најновије вести