Деца с Косова и Метохије четврти пут боравила у Новом Саду

Нешто више од 40 деце из косовске општине Ранилуг боравило је четири дана у Новом Саду, захваљујући Црвеном крсту Новог Сада, а јуче пре повратка у своје домове, обишли су и Београд.
Црвени крст Новог Сада
Фото: Црвени крст Новог Сада

Деца из Ранилуга су имала богат програм у оквиру којег су посетили Градску библиотеку, Војну болницу, манастир Светих Архангела у Ковиљу, Рибарско острво, возили су се Дунавом, а у сарадњи са Црвеним крстом Зрењанин обишли су и тај град. Дневне активности су бивале завршаване ноћењем у ШОСО „Милан Петровић” на Новом насељу.

„Као и претходних година, наша школа наставља да пружа  подршку деци са Косова и нама је ово веома важно јер смо малишанима омогућили да испуне летњи распуст и да се друже са вршњацима у Новом Саду“, каже директорка ШОСО „Милан Петровић” Виолета Страхињевић, додајући да њихова установа увек настоји да буде инклузивна и омогући најмлађима да развијају своје социјалне вештине. Ова акција Црвеног крста Новог Сада веома је значајна, како за децу која долазе с Косова, тако и за оне који их дочекују у Новом Саду.

Фото: Црвени крст Новог Сада

„Наша жеља је да деци подаримо осмех, да им покажемо садржаје Европске престонице културе који ће сигурно допринети побољшању њиховог образовања“, каже секретар те организације Драган Лазић.

Највећи утисак на малишане с Косова оставио је боравак на Петроварадинској тврђави.

„Био сам овде и пре две године и Нови Сад се доста променио, има нових зграда и културних инвестиција“, каже тринаестогодишњи Милош Павић из Ранилуга, који кад порасте жели да буде доктор, али не политичких наука, него медицине: „Посетили смо свакакве културне знаменитости и грађевине су сјајне. Веома се разликују од мог места, јер ми немамо толики стандард као Нови Сад. Људи су гостопримљиви и мисле на нас који живимо на Косову.“

Бојана Костић, Милошева вршњакиња, каже да не би могла ништа посебно да издвоји од онога што је посетила током претходних дана, али сматра да је Нови Сад много лепши у односу на лане када га је први пут посетила.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести