Деце у вртиће пријављено три пута више него што има места

На конкурс за упис у вртиће Предшколске установе „Радосно детињство”, у којој има 1.561 место, пристигло је чак 4.419 пријава. Конкурс је трајао од 23. априла до 9. маја, а односи се на радну 2018/2019. годину која почиње од 1. септембра. Како кажу из ПУ, резултати конкурса биће познати 2. јула.
Deca u vrtiću Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Дневник.рс/архива

Подсетимо, у јаслицама, односно за децу од шест месеци до три године, било је расписано 724 места, док је за малишане од треће до седме године на располагању било 254 места у целодневном боравку и 583 у полудневном. Као и до сада, упис функцонише по принципу бодовања и рангирања, по правилима истакнутим у тексту конкурса.

Ситуација с пријавама је слична као и претходне године. Лане је у неки од градских вртића примљено више од 1.000 деце, док је „испод црте” остало нешто више од 3.000, од којих је 1.040 одбијено јер су конкурисали за места која нису расписана конкурсом. Тада је „Радосном детињству” накнадно одобрено и проширење капацитета за 20 одсто, а од наредне године, као мера којом би требало да се смањи број деце „испод црте”, Нови Сад би требало да добије још један вртић на Клиси. Прошлог месеца градоначелник Новог Сад Милош Вучевић рекао је да се нада да ће следеће године Нови Сад добити ново обданиште у Ораховој улици на Клиси, као и да ће некадашња полицијска испостава на углу улица Мише Димитријевића и Кола српских сестара, такође бити претворена у обданиште.


Упис у приватне вртиће диктирају субвенције

За разлику од државне предшколске установе, упис у приватне траје читаву годину. По речима Горана Урукала из приватне предшколске установе „Меда” у Футогу, очекивано је да ће највише захтева за упис у приватне вртиће бити уочи септембра, када креће нови циклус исплате помоћи од Града, али да родитељи, у сарадњи с вртићима, имају начине да и пре тога „безецују” место у приватном вртићу који им се допада.


Од ове године, родитељи су могли да конкуришу и путем електронских пријава, односно „е-вртића”, које су биле доступне на сајту „Радосног детињства”. Како каже координаторка Службе за упис, испис и премештај у ПУ Ружица Сворцан, 1.561 дете је пријављено користећи ту нову опцију, која је уведена као мера да би се родитељима олакшала процедура, да буде с мање папирологије и без чекања у редовима.

Д. Ристић

Kostadin
15.05.2018 • 04:49
Još jedan apsurd. Nikada manje dece i nikada manje mesta u vrtićioma. To znači da kada bi bio normalan ili veći priridan priraštaj mesta bi bilo dovoljno.
EUR/RSD 117.3357
Најновије вести