Дечје радионице за писање сценарија, режирање и снимање филмова

Радионице посвећене годишњици прве пројекције филма почеле су јуче у 36. по реду зимском „Распустилишту”, које се одржава у Новосадском дечјем културном центру (Радничка 20).
1
Фото: Dnevnik.rs

Филмски програм осмишљен је да би се деца упознала с филмским стваралаштвом. Паралелно се организују различите креативне, едукативне и уметничке радионице да би се малишанима пружили могућност избора, а током тог малог филмског фестивала најмлађи се, осим прављења различитих помоћних реквизита, могу окушати у прављењу музике, „стоп-мотион”-у и 3Д анимацији, као и писању сценарија уз помоћ редитеља. Кроз низ интересантних предавања имају прилику да науче који су елементи филма и како је он настајао.

– Програм је почео кратком историјом филма, кад смо деци причали о браћи Лимијер и том приликом им пустили инсерте из првих филмова – казала је директорка Новосадског дечјег културног центра Александра Лукић. – Посебну пажњу посетили смо радионици стрипа, која је предуслов за покретну слику. Овај део зимског „Распустилишта” посвећен филму завршићемо пројекцијом филмских сегмената фестивала „Филмски фронт – фронтић”, односно презентацијом филмова израђених у оквиру радионица покретних слика који се годинама организује у оквиру манифестације културе и образовања деце „Распустилиште”. Број деце која нас посећују се сваког дана повећава – данас их је било близу стотину. Сва места за радионице су попуњена. Кроз овакве програме показујемо им да постоје и друге ствари, које се не уче у школи.

Фото: Dnevnik.rs

Манифестација попут те пружа прилику деци да се друже с вршњацима, упознају различите људе који се баве различитим пословима, а који им нису доступни у школском градиву. Како смо се уверили у разговору с малишанима, њима је занимљио да виде и науче све о седмој уметности, да науче и створе нешто ново. Уз то, стичу нове другаре, с којима ће, како кажу, наставити да се друже на „Распустилишту”.

Д. Андулајевић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести